DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. septembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Izsludināts projektu konkurss Valsts pētījumu programmā 20. un 21. gadsimta vēstures pētniecībai

Latvijas Zinātnes padome ir izsludinājusi Valsts pētījumu programmas (VPP) “20. - 21. gadsimta vēstures pētniecība un cilvēkkapitāla ataudze” projektu atklāto konkursu, kurā zinātniskās institūcijas pieteikumus var iesniegt līdz šā gada 20. oktobrim.

Programmas virsmērķis ir veicināt Latvijas un starptautiskās sabiedrības izpratni par aktuāliem 20.–21. gadsimta Latvijas vēstures jautājumiem. VPP “20.-21.gadsimta vēstures pētniecība un cilvēkkapitāla ataudze” paredz veidot cilvēkkapitāla ataudzi programmā definētā vēstures laika posma pētniecībai, nodrošinot jauno vēsturnieku, jo īpaši doktorantu un maģistru, iesaisti vēstures pētniecībā. Tāpat tā sekmēs stratēģisko komunikāciju par Latvijas vēstures tēmām Latvijā un ārvalstīs, starptautiski veicinot mūsu valsts vēstures izpratni attiecīgajā laika periodā. VPP paredz arī nodrošināt stabilu un pilnvērtīgu finansējumu vēstures pētniecībai, tādējādi nodrošinot ilgtermiņa pētniecības jautājumu un virzienu attīstību šajā vēstures periodā.

Programmas mērķu sasniegšanai definētie uzdevumi paredz 20.–21. gadsimta Latvijas vēstures jautājumu izpēti, kuru labāka izpratne veicinātu sekmīgāku Latvijas valstiskās piederības nostiprināšanu un Latvijas tēla uztveri starptautiskajā sabiedrībā, mazinātu iespēju radīt un izplatīt dezinformāciju par Latviju.

Projekta īstenotājiem jānodrošina visu Ministru kabineta (MK) 2023. gada 14. jūlija rīkojumā Nr. 462 “Par valsts pētījumu programmu “20.–21. gadsimta vēstures pētniecība un cilvēkkapitāla ataudze”” noteikto uzdevumu izpilde un rezultātu sasniegšana.

Konkursa ietvaros plānots finansēt vienu projektu, kas izpildīs  MK rīkojumā noteiktos programmas uzdevumus un spēs sasniegt noteiktos rezultātus. Pieejamais valsts budžeta finansējums ir 1 674 000 eiro, un projekts jāīsteno 36 mēnešu laikā.

Konkursā pieteikumus var iesniegt Zinātnisko institūciju reģistrā reģistrētās Latvijas zinātniskās institūcijas, kas atbilst pētniecības organizācijas definīcijai. Kā sadarbības partneris var piedalīties arī valsts institūcija, kurai zinātniskās darbības veikšana ir noteikta ar ārējo tiesību aktu, nolikumā vai statūtos.

VPP ir valsts pasūtījums zinātnisku pētījumu veikšanai noteiktā valstij prioritārā nozarē ar mērķi radīt jaunas zināšanas, prasmes un inovācijas. VPP sniedz atbalstu gan augstvērtīgai fundamentālajai pētniecībai, gan politikas veidotājiem, radot pētniecībā balstītas rekomendācijas rīcībpolitikas pilnveidošanai.

Projektu pieteikumi iesniedzami Nacionālajā zinātniskās darbības informācijas sistēmā https://sciencelatvia.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI