DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. augustā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
1
1

No 1. septembra trijos novados norisināsies Bāriņtiesu reformas pilotprojekts – pakalpojumus varēs saņemt tikai pie notāra 

Publicitātes foto

Lai pārbaudītu, kā praksē darbotos plānotie grozījumi Bāriņtiesu likumā, no šī gada 1. septembra trijos novados Latvijā tiks īstenots pilotprojekts. Tā laikā Talsu, Jēkabpils un Rēzeknes novadā bāriņtiesas pakalpojumus nesniegs, tos uzticot novados strādājošajiem zvērinātiem notāriem. Papildus novados esošajiem notāru birojiem pilotprojekta laikā notāru pakalpojumi būs pieejami arī citās vietās. 

 “Bāriņtiesu likuma grozījumu pilotprojekts ir viens no retajiem gadījumiem Latvijas likumu pilnveidošanas praksē, jo plānotās izmaiņas vispirms tiek nevis ieviestas un pēc tam vērtētas, kā tās strādā, bet gan izmēģinātas un ieviestas tikai tad, ja tās apmierinās sabiedrības vajadzības. Šāda uz sabiedrības vajadzībām orientēta pieeja ļauj izvairīties no situācijām, kad teorijā lietderīgi likuma grozījumi praksē nestrādā,” norāda Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš. 

Pilotprojekta laikā no 1. septembra līdz 31. oktobrim juridiskos pakalpojumus, kurus līdz šim sniedza Talsu, Jēkabpils un Rēzeknes novada bāriņtiesas, nodrošinās notāri. Talsu novadā pakalpojumus sniegs zvērināti notāri Inguna Bakanauska (Lielā iela 4, Talsi) un Indulis Šermukšnis (Kareivju iela 8, Talsi), Jēkabpils novadā Eva Igaune Sēle(Draudzības aleja 10-16, Jēkabpils) un Gundega Rutkovska (Brīvības iela 2D, Jēkabpils), bet Rēzeknes novadā – Romualds Laizāns (Atbrīvošanas aleja 88, Rēzekne), Sandra Romāne (Atbrīvošanas aleja 81, Rēzekne) un Kristīne Malta-Grigule (N.  Rancāna iela 36-1, Rēzekne). 

Ņemot vērā, ka bāriņtiesa ir krīzes situāciju risināšanas iestāde, kuras primārā funkcija ir nodrošināt bērna un aizgādnībā esošas personas tiesību un interešu aizsardzību, nevis vienkāršot pašvaldības iedzīvotājiem juridisko lietu kārtošanu, virzītie Bāriņtiesu likuma grozījumi plāno pilnībā deleģēt zvērinātiem notāriem juridisku jautājumu risināšanu, kuru izpildei ir nepieciešamas padziļinātas juridiskās zināšanas un prasmes.  

“Notāri ir iedzīvotājiem pieejamākie, valsts pārbaudīti juristi. Līdz ar to ir tikai loģiski, ka valsts juridisku funkciju veikšanu pilnībā pārvirza notariātam. Latvijas iedzīvotājiem notāru pakalpojumi ir pieejamāki nekā citās valstīs, jo paralēli Latvijas teritorijā klātienē strādājošajiem 106 notāru birojiem, kas atrodas katrā novadā, jau kopš 2018.gada visi notāru pakalpojumi iedzīvotājiem pieejami arī attālināti – platformā DigiNotārs. Vajadzīgs vien internets un e-paraksts,” skaidro Jānis Skrastiņš. 

 

 

 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI