DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. augustā, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

ES pastiprina rīcību antibiotiku pieejamības nodrošināšanai nākamajā ziemā

FOTO: Freepik

Zāļu valsts aģentūra informē, ka Eiropas Komisija, Eiropas zāļu aģentūru vadītāji un Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ir sniegusi ieteikumus par rīcību, lai nākamajā ziemā tiktu nodrošināta pieejamība antibiotikām, ko lieto elpceļu infekciju ārstēšanā.

EZA un Eiropas Komisija rūpīgi uzrauga zāļu piegādes.

Ja nākamajā ziemā pieprasījums pēc antibiotikām atbildīs vidējam patēriņa līmenim iepriekšējos gados, tad pirmās un otrās izvēles antibiotiku piegādes atbildīs pieprasījumam nākamajā ziemas sezonā.

EZA ir sniegusi arī proaktīvas rīcības ieteikumus, lai labāk sagatavotos ziemas sezonai. Viens no tiem ir galveno antibiotiku ražošanas palielināšana. EZA un Eiropas Komisija turpina saziņu ar zāļu reģistrācijas apliecību īpašniekiem par pasākumiem antibiotiku ražošanas palielināšanai. Savlaicīga rīcība pirms rudens un ziemas sezonas sniegs ražotājiem pietiekami daudz laika, lai nodrošinātu antibiotiku pieprasījumam atbilstošu ražošanas kapacitāti.

EZA, Eiropas Komisija un ES dalībvalstis sadarbībā ar farmācijas uzņēmumiem turpinās uzraudzīt zāļu piegādes un pieprasījumu. Ņemot vērā, ka veiktie pasākumi ir paredzēti pietiekamu piegāžu nodrošināšanai, visas iesaistītās puses tiek aicinātas pasūtīt zāles ierastajā apjomā, neveidojot nevajadzīgus zāļu krājumus. Zāļu krājumu veidošana var vēl vairāk palielināt slogu uz piegāžu ķēdēm un izraisīt zāļu piegādes pārtraukumus vai palielināt to ietekmi.

Svarīga ir arī sabiedrības informētība un atbildīga zāļu lietošana. Lai saglabātu antibiotiku efektivitāti un izvairītos no antimikrobiālās rezistences, antibiotikas ir jālieto apdomīgi. Lai to paveiktu, būtiska loma ir veselības aprūpes speciālistiem un antibiotikas jāizraksta tikai bakteriālu infekciju ārstēšanai. Antibiotikas nav piemērotas vīrusa infekciju, piemēram, saaukstēšanās vai gripas, ārstēšanai, kuru gadījumā šīs zāles nav efektīvas.

Visa atlikušā gada garumā EZA un Eiropas Komisija sadarbosies ar zāļu reģistrācijas apliecību īpašniekiem, lai agrīni konstatētu neparedzēti nepietiekamas piegādes un veiktu visas nepieciešamās darbības to risināšanai, tai skaitā potenciālus ES kopējus zāļu iepirkumus.

Latvijas Zāļu valsts aģentūra rūpīgi seko līdzi situācijai ar zāļu pieejamību Latvijā. Aģentūra aktīvi sadarbojas ar zāļu ražotājiem, aicina uzņēmumus rast risinājumus un piedāvā tos. Zāļu piegāžu radīto risku mazināšanai Aģentūra uzrunā zāļu piegādātājus, izsniedz atļaujas zāļu ievešanai un izplatīšanai, kā arī Ministru kabineta noteiktajā kartībā nosaka ierobežojumus zāļu izvēšanai.

“Ir svarīgi, ka Eiropā ir vienota rīcība saistībā ar zāļu pieejamības nodrošināšanu. Latvijas Zāļu valsts aģentūra ir daļa no kopējā Eiropas sadarbības tīkla. Rīkojoties saskaņoti un vienoti ar EZA, Eiropas Komisiju un visām ES dalībvalstīm, varam nodrošināt labāku zāļu pieejamību Latvijas pacientiem,” norāda Zāļu valsts aģentūras direktora vietnieks Sergejs Akuličs.

Veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kiriakidesa: “Šodien mēs speram būtisku soli attiecībā uz pasākumiem tūlītējo vajadzību pēc galvenajām antibiotikām nodrošināšanai. Tam prioritāri sekos Eiropas Komisijas un EZA darbības.”

Sagatavotie ieteikumi ir balstīti uz EZA un Eiropas Komisijas Veselības ārkārtas situāciju gatavības un reaģēšanas iestādes (HERA) datiem par elpceļu infekciju ārstēšanā izmantoto galveno antibiotiku (amoksicilīna, amoksicilīna/ klavulānskābes, penicilīna V, azitromicīna, klaritromicīna, ceftriaksona, cefotaksīma un piperacilīna-tazobaktāma) pieprasījuma un piedāvājuma aplēsēm.

Ieteikumi saistībā ar antibiotiku pieejamības nodrošināšanu ir daļa no plašāka ES ietvara, kas paredzēts zāļu piegādes pārtraukumu novēršanai un mazināšanai. Tie papildina ES kritiski svarīgo zāļu saraksta izstrādi, kas šobrīd tiek veidots. Šī saraksta mērķis ir palīdzēt nodrošināt nepārtrauktu piekļuvi zālēm, kas ir visvairāk nepieciešamas veselības aprūpes sistēmās ES/EEZ valstīs.

Saskaņā ar EZA jauno mandātu EZA ir pienākums uzraudzīt kritiski svarīgo zāļu pieejamību visā ES. Savukārt Eiropas Komisijas HERA uzdevums ir novērst un atklāt veselības ārkārtas situācijas un operatīvi veikt nepieciešamās darbības to gadījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI