DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Strīdā par zivju izpētei ievestām precēm piemērojamo muitas nodokli Senāts vēršas Eiropas Savienības Tiesā

Senāta Administratīvo lietu departaments 30.maijā apturēja tiesvedību zinātniskā institūta “Bior” strīdā ar Valsts ieņēmumu dienestu par zinātniskiem instrumentiem un aparātiem piemērojamo muitas nodokli. Lai noskaidrotu, kā piemērojamas Eiropas Savienības normas par piemērojamo muitas nodokli vai atbrīvojumu no tā, Senāts nolēma vērsties Eiropas Savienības Tiesā ar jautājumu prejudiciālā nolēmuma sniegšanai.

Izskatāmajā lietā pieteicējs Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts „BIOR” muitas procedūrā pieteica preces – plastmasas zivju zīmītes. Precēm tika piemērota ievedmuitas nodokļa pamatlikme 0 %, proti, tika piemērots ievedmuitas nodokļa atbrīvojums. Pieteicējs apgalvoja, ka ievestā prece ir zinātniski instrumenti vai aparāti, ko pieteicējs ieved vienīgi nekomerciāliem mērķiem. Valsts ieņēmumu dienests nepiekrita, ka ievestā prece ir zinātniski instrumenti vai aparāti, un pieteicēja ievestajām precēm piemēroja ievedmuitas nodokļa likmi 6,5 % apmērā. Līdz ar to lietā ir strīds, vai pieteicēja ievestā prece atbilst Padomes 2009.gada 16.novembra Regulas (EK) Nr. 1186/2009, 46.panta „a” apakšpunktā noteiktajam kritērijam „zinātnisks instruments vai aparāts”.

Senātam radās šaubas, vai Eiropas Savienības tiesību normas interpretējamas tādējādi, ka termins „zinātnisks instruments vai aparāts” ietver pieteicēja ievestās zivju zīmītes jeb birkas. Proti, vai priekšmetus, kuri to īpašās tehniskās struktūras un funkcionēšanas dēļ paši par sevi tieši kalpo kā zinātniskās pētniecības līdzeklis, var atzīt par „zinātniskiem instrumentiem vai aparātiem” regulas izpratnē un klasificēt, piemērojot ievedmuitas nodokļa atbrīvojumu, vai arī termins „zinātnisks instruments vai aparāts” tomēr nav tulkojams paplašināti un, ievērojot to, ka ar pieteicēja ievestajām zivju zīmītēm netiek veiktas konkrētas darbības, kādas parasti tiek veiktas ar instrumentiem, tās jāklasificē, nepiemērojot ievedmuitas nodokļa atbrīvojumu.

Senāts atjaunos tiesvedību lietā tad, kad stāsies spēkā Eiropas Savienības Tiesas spriedums.

Senāta lēmums. Lieta SKA-109/2023 (A420317018).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI