DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. maijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvija un Izraēla paraksta starpvaldību sadarbības programmu izglītības, zinātnes, kultūras un sporta jomās

FOTO: A.Upenieks

30. maijā, pēc vakar, 29. maijā, notikušās Latvijas – Izraēlas kopējās izglītības, kultūras un zinātnes sadarbības starpvaldību komitejas sēdes, tika parakstīta Latvijas un Izraēlas starpvaldību sadarbības programma izglītības, zinātnes, kultūras, jaunatnes un sporta jomā 2023.-2026. gadam.

Starpvaldību sadarbības programmas mērķis ir veicināt divpusējo sadarbību, sniedzot ieguldījumu abu valstu attiecību attīstībā un izpratnes veicināšanā par to iedzīvotāju vēsturi un kultūru, jo īpaši jau jauniešu vidū. Programma izglītības jomā paredz sekmēt informācijas apmaiņu un abu valstu izglītības iestāžu sadarbību visos līmeņos, tostarp skolotāju un skolēnu vidū attīstīt inovāciju un radošuma izjūtu. Programma paredz veicināt tiešu sadarbību starp abu valstu zinātniskajām un pētniecības iestādēm; kultūrā - turpināt veicināt tiešu sadarbību starp abu valstu kultūras iestādēm un organizācijām, sekmējot mūzikas, teātra, vizuālās mākslas, dizaina, dejas un citu māksliniecisko grupu vai indivīdu apmaiņu, lai bagātinātu abu valstu kultūrtelpu. Programmā ir iezīmēta arī abu valstu interese izvērtēt iespēju noslēgt kopīgu līgumu, lai veicinātu turpmāku Latvijas un Izraēlas filmu kopražošanu.

No Latvijas puses programmu parakstīja Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietniece, Latvijas pārstāvju grupas vadītāja Latvijas-Izraēlas kopējā izglītības, kultūras un zinātnes sadarbības starpvaldību komitejā Zane Vāgnere, no Izraēlas puses – Izraēlas Ārlietu ministrijas Kultūras diplomātijas biroja vadītāja Nurita Tinari (Nurit Tinari).

2023. gadā Izraēla atzīmē savu 75 gadu jubileju. Šajās dienās Latvijā viesojas un ar viesizrādēm Dailes teātrī uzstājas arīdzan Izraēlas teātris “Gešer,” kura darbošanos Latvijā finansiāli atbalsta arī Kultūras ministrija.

Starp Latviju un Izraēlu pastāv intensīvs politiskais dialogs, augsta līmeņa vizīšu apmaiņa, izveidota plaša divpusējā līgumtiesiskā bāze un notiek sadarbība starptautiskajās organizācijās. Starp abu valstu kultūras darbiniekiem, sabiedriskajiem aktīvistiem un iedzīvotājiem ir izveidojies plašs kontaktu tīkls.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Izraēlu nodibinātas 1992. gada 6. janvārī. 1992. gada oktobrī Izraēla atvēra savu vēstniecību Latvijā. Kopš 1995. gada 21. februāra Izraēlā strādā Latvijas vēstniecība. Vairāk informācijas atradīsiet Ārlietu ministrijas tīmekļvietnē…

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI