DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. maijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

13. Baltijas valstu restauratoru triennālē prezentēs Valmieras muzeja ekspozīcijas priekšmetu izpētes analīzes rezultātus

Publicitātes foto

13. Baltijas valstu restauratoru triennālē "Pārmaiņas, izaicinājumi un sasniegumi" aplūkos Valmieras muzejaekspozīcijā iekļautos arheoloģiskos priekšmetus, analizējot to restaurācijas, konservācijas un izpētes laikā iegūtās jaunās atziņas.

Valmieras muzejs 451 arheoloģisko priekšmetu restaurēt un konservēt nosūtīja uz Lietuvas mākslas muzeja restaurācijas centru “Pranas Gudynas Conservation Centre” Viļņā. Dažiem priekšmetiem restauratori veica arī padziļinātāku analīzi. Atklātais par Valmieras muzeja ekspozīcijas priekšmetiem restauratoriem Viļņā likās tik aizraujošs, ka priekšmetu analīzes metodes un iegūtie secinājumi tiks prezentēti Baltijas valstu restauratoru triennālē.

“Parasti, ja mēs aizvedam priekšmetus konservēt un restaurēt, lai mēs tos varam izlikt ekspozīcijā, tad negaidām, ka atklāsies kādas jaunas un īpašas nianses, kas papildinās ekspozīcijas saturu un stāstu, tomēr restauratoru darbs Viļņā būtiski papildināja zināšanas par priekšmetiem. Piemēram, viena nolauzta naža asmenī tika atrasts kroņa simbols. Diemžēl līdz šim nav izdevies, pat sazinoties ar zinošiem arheologiem arī Eiropas līmenī, noskaidrot kroņa nozīmi. Kopumā mēs ar šo priekšmetu ceļojumu uz Viļņu ieguvām niansētāku skatījumu uz muzeja ekspozīciju,” stāsta Liene Rokpelne, Valmieras muzeja Vēstures nodaļas vadītāja, direktores vietniece zinātniskajā darbā.

Viļņā tika veikta arī koka  baļķa – būvdetaļas, kas bija datēta ar 17. gadsimta sākumu, dendroloģiskā analīze, lai noskaidrotu, kurā gadā būve ir celta. Analīzē noteikta koka suga un pat ar augstu iespējamību noteikts, kurā laika periodā šis koks varētu būt nocirsts.

13. Baltijas valstu restauratoru triennāle "Pārmaiņas, izaicinājumi un sasniegumi" norisināsies no 16. līdz 19. maijam Rīgā. Triennālē trīs dienu garumā piedalīsies vairāk nekā 200 restauratori, konservatori, ar kultūras mantojuma saglabāšanas jomu saistīti speciālisti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas, Gruzijas, Lielbritānijas, Francijas, Zviedrijas un Horvātijas. Plašāk: triennial2023.lv

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI