DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. maijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Arī Krāslavā mirušajiem savvaļas putniem apstiprināta augsti patogēnā putnu gripa H5N1

Laboratoriskie izmeklējumi apstiprina, ka, līdzīgi kā Daugavpilī, arī Krāslavā, uz salas Daugavā atrastie ķīri, miruši augsti patogēnās putnu gripas H5N1 dēļ.

Kā liecina Pārtikas un veterinārā dienesta rīcībā esošā informācija, kopumā pašvaldības un atbildīgie dienesti Daugavpilī un Krāslavā savākuši ap 1300 mirušu putnu.

Reģionos, kur konstatēta augsti patogēnā putnu gripa, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) veic pastiprinātas mājputnu turētāju pārbaudes.

PVD aicina ikvienu mājputnu turētāju, neatkarīgi no mājputnu skaita saimniecībā, ļoti rūpīgi ievērot biodrošības prasības un nekavējoties informēt veterinārārstu vai PVD par mājputnu saslimšanu vai pēkšņu nobeigšanos.

PVD katru dienu saņem ziņojumus no iedzīvotājiem par atrastiem mirušiem savvaļas putniem, daudzviet ir paņemti arī paraugi laboratoriskajiem izmeklējumiem, taču pagaidām nevienā citā gadījumā putnu gripa nav konstatēta.

Par atrastiem mirušiem savvaļas putniem, īpaši – ūdensputniem, var ziņot, zvanot uz  PVD uzticības tālruni - automātisko atbildētāju  67027402 vai informējot tuvāko PVD pārvaldi.

Lai neapdraudētu savu veselību un nepieļautu slimības tālāku izplatību, PVD aicina nekādā gadījumā neaiztikt mirušus vai slimus putnus, nenest slimus un novārgušus putnus mājās, uz dzīvnieku patversmēm vai veterinārajām klīnikām, jo tādējādi var tikt veicināta slimības izplatība.

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kam raksturīga augsta mirstība. Vīrusa rezervuāri un izplatītāji dabā ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem, to izdalījumiem un fekālijām. Tāpat putnus var inficēt ar piesārņotu ūdeni, barību vai priekšmetiem (apaviem, apģērbu, inventāru), uz kuriem nonācis vīruss.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI