DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvijas Banka otrajās ilgtspējas brokastīs ar finanšu tirgus dalībniekiem diskutē par ilgtspējas stratēģiju izstrādi

Šodien, 28. aprīlī, norisinājās otrās Latvijas Bankas rīkotās ilgtspējas brokastis, pulcējot 40 finanšu tirgus dalībnieku pārstāvjus – ilgtspējas jomas ekspertus no dažādiem finanšu tirgus segmentiem. Pasākuma laikā Latvijas Banka iepazīstināja ar ilgtspējas stratēģiju izstrādes ieteikumiem un kopā ar tirgus dalībnieku pārstāvjiem apsprieda dažādus ilgtspējas stratēģiju aspektus.

Ilgtspējas apsvērumi pakāpeniski kļūst par sabiedrības ikdienas rīcības aspektiem. Finanšu sektors ir viens no pamatelementiem, bez kura nebūtu iespējama virzība uz Eiropas Savienības (ES) zaļā kursa mērķu sasniegšanu. Lai tas sekmīgi notiktu, nepieciešama skaidra katra tirgus dalībnieka vīzija un stratēģija ar noteiktiem virzieniem un mērķiem, paredzot domāšanas, attieksmes un rīcības paradigmas maiņu.

Apzinoties ilgtspējas jomas nozīmību un ietekmi uz uzņēmumu nākotnes konkurētspēju, finanšu tirgus dalībniekiem ir jādefinē sava nostāja, pakāpeniski izvirzot arvien ambiciozākus mērķus ilgtspējas jomā. Latvijas Banka sagaida, ka, piešķirot ilgtspējai nepieciešamo nozīmi un paredzot ilgtspējas aspektu iekļaušanu stratēģiskajā plānošanā, iestāde atspoguļos to savos plānošanas un korporatīvās kultūras dokumentos un iesaistīs pēc iespējas vairāk darbinieku, paplašinot viņu atbildības ietvaru.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija 2022. gadā publicēja Ilgtspējas ceļa karti, kas nosaka nozīmīgākos posmus virzībā uz ilgtspējīgu finanšu sektoru. Tie attiecināmi gan uz katru tirgus dalībnieku individuāli, gan uz finanšu sektoru kopumā. Viens no pirmajiem šīs ceļa kartes posmiem ir saistīts ar stratēģijas izstrādi, paredzot, ka iestāde iekļauj ilgtspējas aspektus savā stratēģijā, lai strādātu ilgtspējīgi īstermiņā un ilgtermiņā, kā arī nosaka savu plānoto riska apetīti, turpmāko rīcību un ambīcijas.

Turpinot sniegt atbalstu finanšu tirgus dalībniekiem ilgtspējas aspektu integrēšanai to darbībā, Latvijas Banka ir izstrādājusi ieteikumus ilgtspējas stratēģijas izstrādei, kā arī sagatavojusi atbildes uz šī brīža aktuālajiem jautājumiem. Šo ieteikumu un tajos ietvertās labākās prakses piemērošana ir brīvprātīga, tomēr Latvijas Banka aicina ikvienu finanšu tirgus dalībnieku iepazīties un izvērtēt tos, attiecinot uz sava biznesa modeļa specifiku, darbību un procesiem, ar mērķi apsvērt iespēju papildināt aktuālo vai izstrādāt jaunu ilgtspējas stratēģiju. Šie ieteikumi neatbrīvo no pienākuma ievērot normatīvo aktu prasības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI