DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Latvijas Pasts izdod pastmarku par godu NBS un ASV Mičiganas Nacionālās gvardes partnerības 30.gadadienai

Publicitātes attēls

Latvijas Pasts izdod jaunu pastmarku un aploksni, atzīmējot Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Mičiganas Nacionālās gvardes partnerības 30.gadadienu. Uz jaunās pastmarkas redzams NBS no ASV saņemtais jaunais helikopters Black Hawk. Filatēlijas jaunumus sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2023.gada 3.maijā Rīgas 10.pasta nodaļā Elizabetes ielā 41/43, Rīgā, no plkst.9 līdz 18.

Jaunās pastmarkas nominālvērtība ir 1,65 eiro, un tā paredzēta sūtījumu apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā, savukārt pastmarkas tirāža sasniedz 25 000 eksemplāru. Līdz ar pastmarku tiks izdota arī speciāla aploksne 500 eksemplāru tirāžā. Filatēlijas izdevumu dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.

Uz pastmarkas redzams viens no jaunajiem un modernajiem helikopteriem Black Hawk, kuru NBS no ASV saņēma pērnā gada nogalē. Lidaparāti iegādāti ar ASV līdzfinansējumu.

2023.gada 27.aprīlī apritēja 30 gadu, kopš Latvijas un Mičiganas Nacionālā gvarde iesaistījās partnerattiecību programmā. Pirmie programmas mērķi bija palīdzēt Latvijai pēc neatkarības atgūšanas attīstīt bruņotos spēkus, īpaši Zemessardzi. Partnerība ar Mičiganu un kopīgās militārās mācības bija viens no faktoriem, kas pozitīvi ietekmēja Latvijas iestāšanos NATO 2004.gadā.

Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns uzsver: “Latvijas Pasts izdod valsts vērtszīmes pastmarku formā, savos filatēlijas izdevumos īpaši akcentējot valstij svarīgus notikumus. NBS un ASV Mičiganas Nacionālās gvardes partnerības gadadiena noteikti atbilst šim kritērijam – mūsdienu trauksmainajā laikā daudz tiek runāts par to, ka neatkarīga valsts nevar droši pastāvēt bez savas armijas, un, protams, otrādi – nav spēcīgas armijas bez savas valsts, tāpēc mums, Latvijas Pastam ir patiešām liels gods izdot nacionālās drošības tēmai veltītu pastmarku.”

“Lai gan ASV ģeogrāfiski atrodas tālu no Latvijas, mūsu valstis vieno ļoti ciešas saites, kas balstītas kopīgās vērtībās un drošības interesēs. Mičiganas Nacionālā gvarde ir sniegusi nozīmīgu ieguldījumu mūsu bruņoto spēku attīstībā un Latvijas aizsardzības spēju stiprināšanā, tāpēc esmu pārliecināts, ka pastmarka, kas ir veltīta šai jau trīs gadu desmitus ilgajai sadarbībai, būs mūsu vēstnesis, kurš šo ilggadējas sadarbības stāstu iznesīs plašāk pasaulē,” norāda NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. “Esmu ļoti pateicīgs Latvijas Pastam par atbalstu bruņotajiem spēkiem, radošumu un ilggadēju sadarbību,” uzsver NBS komandieris.

Jaunā pastmarka simbolizē Latvijas un ASV partnerību aizsardzības jomā, kas balstīta uz kopīgām vērtībām un vienotu izpratni par starptautiskās un reģionālās drošības stiprināšanu.   

Jauno pastmarku un aploksni Nacionālo Bruņoto spēku un ASV Mičiganas Nacionālās gvardes partnerība iespējams apskatīt šeit.

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 9.maijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI