DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimas komisija atbalsta tiešsaistes vēlētāju reģistra izmantošanu Eiropas Parlamenta vēlēšanās

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 26.aprīlī, nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimā likuma grozījumus, kas paredz Eiropas Parlamenta vēlēšanās izmantot elektronisko tiešsaistes vēlētāju reģistru. 

Eiropas Parlamenta vēlēšanu balsošanas kārtību paredzēts pielīdzināt iepriekšējo Saeimas vēlēšanu balsošanas kārtībai, un elektroniskā tiešsaistes vēlētāju reģistra izmantošana nodrošinās iespēju vēlētājiem nobalsot jebkurā vēlēšanu iecirknī gan vēlēšanu dienā, gan arī iepriekšējās balsošanas dienās, teikts grozījumu anotācijā. 

Patlaban Eiropas Parlamenta vēlēšanās vēlētājs var balsot tajā vēlēšanu iecirknī, kura vēlētāju sarakstā viņš ir reģistrēts. 

Centrālā vēlēšanu komisija, izvērtējot līdzšinējo pieredzi, rosinājusi mainīt vēlēšanu iecirkņu darba laiku, paredzot, ka vēlēšanu dienā tie ir atvērti no pulksten astoņiem rītā līdz astoņiem vakarā. Tāpat izmaiņas plānotas iecirkņu darba laikā iepriekšējās balsošanas dienās, lai vēlētāji, kuri nevar nobalsot vēlēšanu dienā, to var ērti izdarīt citā laikā, savukārt vēlēšanu iecirkņu komisijas var sagatavoties ilgajām darba stundām vēlēšanu dienā, norādīts anotācijā. Patlaban vēlēšanu iecirkņi vēlēšanu dienā darbojas no pulksten septiņiem rītā līdz astoņiem vakarā. 

Grozījumi arī precizē kārtību, kādā tiek organizēta balsošana vēlētāja atrašanās vietā, tostarp ieslodzījuma vietās, kā arī paredzētas izmaiņas balsošanā pa pastu. Lai pieteiktos pasta balsošanai, paredzēts izmantot valsts pārvaldes pakalpojumu portālā pieejamu pakalpojumu. 

Likumprojekts arī paredz risinājumu gadījumiem, ja vēlēšanu laikā tehnisku iemeslu dēļ nav iespējams pārliecināties, ka ziņas par personu ir iekļautas vēlētāju reģistrā. 

Tāpat izmaiņas plānotas drošības naudas iemaksā par katru Eiropas Parlamenta vēlēšanās pieteikto kandidātu sarakstu. Plānots, ka līdzšinējo 1400 eiro vietā tie būs astoņi tūkstoši eiro. 

Deputāti nolēma lūgt Saeimu grozījumus izskatīt kā steidzamus – divos lasījumos, informē par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI