DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes štābā atklās vēstures ekspozīciju

FOTO autors: Pēc Jāņa Lapiņa 1916.gada zīmējuma izgatavotā karoga fotoreprodukcija

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štāba ēkas Vairogu zālē  27. aprīlī tiks atklāta vēstures ekspozīcija par godu Latvijas nacionālajam karogam un tā autoram - Jānim Eduardam Lapiņam.

Vēsturisko ekspozīciju veidojis Zemessardzes 27. kājnieku bataljona Veterānu apvienības priekšnieks Jānis Bahmanis, dodot iespēju karavīriem un zemessargiem izzināt karoga vēsturi. Kā viens no stāstiem, ko min ekspozīcijas autors - 1917.gadā, 1.maija svētkos visa Valmiera ir bijusi rotāta ar Latvijas nacionālajiem karogiem, sarkanbaltsarkaniem ar saules simboliku, Jāņa Eduarda Lapiņa zīmētiem.

Jau ziņots, ka noslēdzot Kaugurmuižas vēsturiskās Kungu mājas renovāciju, 2022. gada 22. jūnijā tika atklāta Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štāba ēka. Līdz ar to pēc gandrīz 20 gadu pārtraukuma 2. Vidzemes brigādes štābs ieguva paši savu mājvietu. Pēc tam Vairogu zālē tika atklāta vēsturiskā ekspozīcija, ko veidojis Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieks, vēsturnieks Valdis Kuzmins, bet par māksliniecisko iekārtojumu rūpējās Ieva Lapiņa, SIA “Trīs muskatrieksti”. Ekspozīcija vēsta par Ziemeļlatvijas brigādes izveidi un par Brīvības cīņu kaujām Vidzemē, kā arī par Latvijas armijas (1920-1940) vienību izvietojumu Vidzemē. Ekspozīcija ar šādu saturu ir unikāla un tapusi ciešā 2. Vidzemes brigādes komandieru un vēsturnieka V. Kuzmina sadarbībā.

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes atbildības teritorija ir Vidzeme, un tajā ietilpst 22. kaujas nodrošinājuma bataljons Valmierā, 25. kaujas atbalsta bataljons Gulbenes novada Stāmerienā, 26. kājnieku bataljons Gulbenē un Madonā, 27. kājnieku bataljons Cēsīs, 31. kājnieku bataljons Alūksnē un 54. kaujas atbalsta bataljons Ogrē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI