DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

Latvijas jauno ārstu asociācija kopā ar pacientu organizācijām pieprasa politiķiem solījumu un saistību izpildi, pretējā gadījumā rīkos protesta akcijas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Jauno Ārstu asociācija kopā ar Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija SUSTENTO, vairākām citām Latvijas pacientu organizācijām un medicīnas darbiniekus pārstāvošām asociācijām ir izsūtījusi atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, pieprasot iepriekš uzņemto saistību un solījumu izpildi attiecībā uz veselības aprūpes finansējumu. Gadījumā, ja netiks garantēta solījumu izpilde, šī gada 11. maijā plānots organizēt protesta akciju pie Saeimas.


“47% no Latvijas ārstiem ir vecumā virs 55 gadiem, kas norāda, ka tuvāko 10 gadu laikā Latvija var pazaudēt praktiski pusi no darbspējīgiem ārstiem, turklāt pēdējie dati rāda, ka katrs ceturtais jaunais ārsts ir gatavs pamest Latviju, un stāsts vairs nav tikai par atalgojumu, bet arī par iespējām strādāt cilvēcīgos apstākļos ar iespēju palīdzēt Latvijas pacientiem,'' pauž Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītājs Artūrs Šilovs.

Vēstules autori norāda, ka izvirzītās prasības atbilst jau iepriekš pašu politiķu apstiprinātajiem dokumentiem. Šī gada budžeta ietvaros veselības aprūpes izdevumiem jāsasniedz 12% apmēru no valsts budžeta izdevumiem (papildu ~140 mljn. eiro), savukārt 2024. gada budžeta ietvaros nepieciešams nodrošināt veselības aprūpes finansējumu 15% apmērā no valsts budžeta izdevumiem (papildu ~310 mljn. eiro). Šos līdzekļus būtu jāiegulda sabiedrības veselības pamatnostādņu realizācijai, kā arī pacientu līdzmaksājumu un rindu uz medicīnas pakalpojumiem mazināšanā.

''Pacientu organizāciju gatavība rīkoties un plašā iesaiste, vēršoties pie amatpersonām, norāda uz slikto šī brīža veselības aprūpes pieejamības un kvalitātes līmeni, kas neuzlabosies, ja veselības aprūpes finansējums netiks palielināts'', norāda Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija SUSTENTO vadītāja Gunta Anča

Latvijā veselības aprūpei tiek tērēts 1140 eiro uz vienu iedzīvotāju, kamēr kaimiņos Lietuvā - 1555 eiro, Igaunijā - 1720 eiro. Salīdzinot pacientu līdzmaksājuma apjomu Latvijā ar Eiropas vidējo rādītāju, secināts, ka Latvijā iedzīvotāji tam velta divas reizes vairāk nekā Eiropā vidēji, attiecīgi sasniedzot 35,6% no visiem medicīnisko pakalpojumu tēriņiem.

Atbalstu protesta akcijai ir izrādījušas arī lielākās medicīnas nozares organizācijas - Latvijas ārstu biedrība, Latvijas māsu asociācija, Latvijas Slimnīcu biedrība, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Ārstniecības personu profesionālo organizāciju savienība.

ATKLĀTĀ VĒSTULE                                          

Ir pagājuši četri mēneši kopš 14. Saeimas apstiprināšanas brīža, kad vēl topošie parlamenta locekļi izteicās par veselības aprūpes nozares nozīmīgumu, nepieciešamo nozares finansiālo atbalstu un nozares sakārtošanu, kas ik vienam Latvijas pacientam nestu jūtamus uzlabojumus. Diemžēl, jaunajai Saeimai un Valdībai uzsākot darbu, jau pirmajos mēnešos solījumi, parakstītās vienošanās un veselības aprūpes nozares nozīmīgums pārtapuši par pēdējā atvilktnē noliekamo kārtējo plānu, kuru neviens no politiķiem vairs neplāno aiztikt.

2022. gadā 7. septembrī koalīcijas partijas parakstīja ar medicīnas nozares un pacientu organizācijām memorandu, kurā apsolījās celt nozares finansējumu līdz 15% no valsts budžeta kopējiem izdevumiem, mazināt pacientu līdzmaksājumus, celt pacientu aprūpes kvalitāti, ka arī nodrošināt pacientiem vienlīdzīgu pieeju veselības aprūpes pakalpojumiem. 2022.gadā arī tika apstiprinātas Veselības aprūpes pamatnostādnes 2022.-2027.gadam, kuras nepietiekamā finansējuma dēļ netiek izpildītas jau šogad.

Jau apstiprinot 2023. gada valsts budžetu, veselības aprūpes nozares finansējums procentuāli samazinājies gan no valsts budžeta kopējiem tēriņiem, gan no valsts iekšzemes kopprodukta. Savukārt, pacientiem inflācijas dēļ turpina pieaugt izdevumi no pašu kabatas par zālēm un medicīnas pakalpojumiem, kā arī būtiski pieaug finansiālais slogs, lai līdz pakalpojumam nokļūtu. Ilgtermiņā, kopā ar pieaugošajām rindām uz pakalpojumu saņemšanu, tas atstās nelabojamu ietekmi uz sabiedrības veselības indikatoriem, kas jau tagad ir ievērojami sliktāki kā citās Eiropas Savienības valstīs.

Politiskās partijas ignorē ne tikai nozarei un pacientiem dotos solījumus, bet arī turpina nepildīt pašu valdības deklarācijā apstiprinātos mērķus, kas paredz nozarei veltīt vismaz 12% no valsts budžeta kopējiem izdevumiem, nodrošināt tarifu faktiskās izmaksas un uzlabot pacientiem veselības aprūpes pieejamību. Lēmumpieņēmējiem jāapzinās, ka Latvijas veselības aprūpe pašlaik ir atkarīga no cilvēkiem, kuru vidējais vecums ir 55 gadi. Tas ir tāpat kā balstīt valsts drošību uz armiju, kuras kareivju vidējais vecums ir 55 gadi. Tā nav nopietna, tālredzīga un politiski atbildīga attieksme.

Ņemot vērā minēto, aicinām Valsts prezidentu, Latvijas Republikas Saeimas pārstāvjus un Valdības locekļus steidzami meklēt risinājumus, lai:

  1. Šī gada budžeta ietvaros veselības aprūpes izdevumi tiktu palielināti, sasniedzot 12% apmēru no valsts budžeta izdevumiem (~ +140 mljn. euro)
  2. 2024. gada budžeta ietvaros nodrošinātu veselības aprūpes finansējumu pieaugumu atbilstoši sabiedrības veselības pamatnostādnēm (~ +310 mljn. euro)
  3. Mazināt pieaugošos pacientu līdzmaksājumus un gaidīšanas rindas uz medicīnas pakalpojumiem.

Apliecinām gatavību pulcēt nozares darbiniekus un pacientus šī gada 11. maijā, lai prasītu politiķu atbildību pret uzņemtajām saistībām!

Sagaidot valstisku rīcību,

Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Dr. Artūrs Šilovs

Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO vadītāja Gunta Anča

Latvijas Pacientu organizāciju tīkla vadītāja Baiba Ziemele

Biedrības AGIHAS valdes priekšsēdētājs, Andris Veiķenieks

Latvijas Reto slimību alianse  valdes priekšsēdētājs un Biedrības Ģenētiski pārmantoto slimību pacientiem un līdzcilvēkiem „Saknes” valdes loceklis Juris  Beikmanis

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības “Dzīvības koks” vadītāja Gunita Berķe

Pulmonālās hipertensijas biedrības valdes priekšsēdētāja Ieva Plūme

Latvijas Hemofilijas biedrības valdes priekšsēdētāja Baiba Ziemele

Latvijas Ārstu biedrības prezidente Dr.Ilze Aizsilniece

Latvijas Ārstniecības personu profesionālo organizāciju savienības

valdes priekšsēdētāja vietniece Zane Liepiņa

Onkoloģijas pacientu organizāciju apvienības "Onkoalianse" vadītāja Olga Valciņa

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas viceprezidents Dr. Ainis Dzalbs

Latvijas Cistiskās fibrozes biedrības valdes priekšsēdētāja Alla Beļinska

Latvijas Krona un Kolīta slimnieku biedrība valdes loceklis Zigurds Prūsis

Sirds un asinsvadu slimību pacientu biedrība “ParSirdi.lv”

Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs

Latvijas Multiplās Sklerozes asociācijas (LMSA) valdes priekšsēdētāja Ineta Osipoviča

Latvijas Māsu asociācijas prezidente Ilva Aršauska

Latvijas Ergoterapeitu Asociācijas prezidente Lelde Krauze

Latvijas Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrība, Centrālās valdes vadītāja Marika Karlsone

Astmas un alerģijas biedrības vadītāja Rita Paeglīte

Atbalsta grupa pacientiem ar psihiskās veselības traucējumiem un to piederīgajiem “Gaismas stars” vadītāja Dace Kalniņa

Latvijas Nieru slimnieku asociācija vadītāja Jolanta Baranovska Kaša

Latvijas Neredzīgo biedrības vadītājs Kaspars Biezais

Biedrība “Velku biedrība” vadītāja Liāna Velka

Sabiedriskā organizācija cilvēkiem ar intelektuālās attīstības traucējumiem “Saule” vadītāja Irina Rulle

Latvijas Diabēta asociācijas vadītājs Ingvars Rasa

Latvijas Diabēta federācijas vadītāja Indra Štelmane

Ludzas Invalīdu biedrības vadītāja Ilona Seņkova

Viļānu Invalīdu biedrība “Saulstariņš” vadītāja Daina Bordovska

Biedrība “Notici sev” vadītāja Gunta Jēkabsone

Biedrība “Motus Vita” vadītājs Valērijs Rakovs

Liepājas Diakonijas centra vadītājs Felikss Kovaļišins

Alūksnes Invalīdu biedrības vadītājs Edvīns Svars

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI