DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Vēja parku apkalpošanā Latvijas ostām ir milzīgs izaugsmes potenciāls

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Atkrastes vēja projektu attīstīšanas procesā lielu lomu ieņems ostas, to infrastruktūra un kapacitāte. Lai kandidētu uz Baltijas jūras vēja parku apkalpošanu, Kurzemes piekrastes ostām tuvāko gadu laikā nepieciešams veikt būtiskus ieguldījumus infrastruktūras pilnveidē. Kamēr kaimiņvalstis jau aktīvi gatavojas, Latvijas ostu attīstības tempu nepieciešams paātrināt.

Latvijas ostas atrodas ģeogrāfiski izdevīgā vietā, lai kļūtu par daļu no Baltijas jūras atkrastes vēja enerģijas attīstības atbalsta centriem. “Četri no pieciem Latvijas teritoriālajos ūdeņos attīstāmajiem vēja parkiem atradīsies tieši Kurzemes piekrastē. Ar ostu infrastruktūras starpniecību tiks nodrošināta vēja parku darbība un apkope, organizēta vēja ģeneratoriem nepieciešamo detaļu transportēšana, turbīnu montāža, kā arī citi nozīmīgi procesi. Piemērotas ostu infrastruktūras minimums ir vismaz 15-20 hektāru teritorija, divas 200 m garas piestātnes un augsta nestspēja. Lai pagūtu izmantot strauji augošās atjaunīgās enerģijas nozares sniegtās iespējas, ostām jāuzsāk aktīvs esošās infrastruktūras pielāgošanas process. Priecājamies, ka pirmie soļi jau ir sperti, redzam ostu interesi un attīstības plānus. Ostu gatavība gan pašreiz vēl izteikti atšķiras, taču nekas nav nokavēts un interesentiem ir jāsāk aktīvi darboties,” informē Latvijas Vēja enerģijas asociācijas vadītājs Toms Nāburgs.

Pārorientēšanās uz atkrastes vēja parku apkalpošanu – ostu iespēja attīstībai

Nozares potenciāla izmantošanā būtisks ir laika posms, kurā ostas būs gatavas iesaistīties vēja enerģijas ieguves apkalpošanā. Pieredze rāda, ka, sniedzot pakalpojumus vēja parku attīstītājiem jau būvniecības procesā, ir liela iespēja kļūt par konkrēto vēja parku atbalsta punktu turpmāko 20-50 gadu apkalpošanas periodā. Tas pavērtu ostām potenciālu ilgtermiņā nodrošināt ilgtspējīgu attīstību, sniegtu būtiskus ieguldījumus vietējo reģionu izaugsmē, kā arī jaunu darba vietu izveidē,” komentē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktora vietniece investīciju un enerģētikas jautājumos Laura Štrovalde.

Gan Lielbritānijas, gan citu valstu pieredze liecina, ka, piemēram, mazās ostas, pārorientējoties no zvejas vai citām nozarēm uz atkrastes vēja parku apkalpošanas jomu, iegūst jaunu attīstības izrāvienu. Latvijas ostu priekšrocība ir to dažādībā. Uzlabojot jau esošo infrastruktūru, būtu iespējams aizpildīt visu nepieciešamo pakalpojumu nišas. Tomēr nozares pārstāvji norāda, ka ir būtiski, lai ostas savā starpā plānotu kopīgu stratēģiju un aktivitātes. Tas būs priekšnosacījums, lai ostas ieņemtu ievērojamu lomu ne tikai vēja parku apkalpošanā, bet arī, piemēram, ūdeņraža uzglabāšanā. LIAA pārstāve min, ka valsts iestādes ir informējušas ostas par vēja enerģijas attīstības potenciālu un nākotnē plānotajiem projektiem. Tāpat ostu pārstāvji tiek aicināti tikties ar vēja parku attīstītājiem, lai apspriestu sadarbības iespējas.

Jāatzīmē, ka iesaistīto pušu diskusijas jau notiek. Piektdien, 14.aprīlī reģionālajā vizītē Liepājā Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs un ekonomikas ministre Ilze Indriksone organizēja iesaistīto pušu diskusiju "Latvijas ostas kā enerģētiskās neatkarības pamats". 19. aprīlī notiekošajā atkrastes vēja enerģijas konferencē “WindWorks” vienā no paneļdiskusijām tiks pārrunāta Baltijas jūras ostu gatavība un iespējas atkrastes vēja parku apkalpošanā, sniedzot piemērus arī no citu valstu ostu pieredzes.

Liepājas osta jau uzsākusi attīstības procesu

Kā vienu no labajiem piemēriem, kuri tuvāko četru gadu periodā plāno izbūvēt prasībām nepieciešamo infrastruktūru, var minēt Liepājas ostu. “Latvijas ekonomikas izaugsmes veicināšanai ir būtiski, lai vēja projektu būvniecības procesā tiktu izmantotas tieši Latvijas ostu sniegtās iespējas. Liepājas osta atrodas 100 kilometru attālumā no plānotajiem atkrastes vēja parkiem. Saskatām ka Liepājā ir visas iespējas izveidot lieljaudas vēja parkiem nepieciešamo infrastruktūru – gan brīvā teritorija ostas akvatorijas iekšienē, gan labi grunts ģeotehniskie rādītāji, kas ļauj nodrošināt nepieciešamo nestspēju. Esam izstrādājuši Liepājas ostas Priekšostas attīstības koncepciju, kas paredz 1.kārtā izbūvēt infrastruktūru 39 ha platībā. Ir izstrādāts projekta tehniskais risinājums, apzinātas nepieciešamās investīcijas, izstrādāta projekta ieviešanas ceļa karte un laika grafiks. Šāda projekta īstenošanai paredzēti četri gadi, kas atbilst reģionā plānoto atkrastes vēja enerģijas parku būvniecības plānotajiem laika grafikiem, pat nodrošinot zināmu laika rezervi,” stāsta Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldes pārvaldnieks Uldis Hmieļevskis.

Liepājas ostas projekta mērķis ir izveidot nozīmīgu reģiona atkrastes vēja enerģijas parku būvniecības atbalsta bāzi, vienlaicīgi paredzot teritoriju ar nozari saistītai ražošanai un uzturēšanas, kā arī apkalpošanas bāzei. Tehniskā projekta izstrāde balstīta uz dažādiem labas prakses piemēriem no vadošajām nozares apkalpošanas ostām Dānijā, Nīderlandē un Vācijā. Projekta realizācija atbilstoši tirgus situācijai un pieprasījumam paredzēta trīs kārtās.

Par konferenci

“WindWorks” ir viena no Baltijā lielākajām vēja enerģijas konferencēm, kas jau trešo gadu Latvijā pulcēs dažādu valstu nozares ekspertus, politikas veidotājus, uzņēmējus un citus nozares partnerus, lai dalītos pieredzē un pārrunātu aktuālākos izaicinājumus globālās un reģionālās enerģētikas kontekstā. Konferenci organizē Latvijas Vēja enerģijas asociācija, Igaunijas Vēja enerģijas asociācija un Dānijas vēstniecība Latvijā sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, Nīderlandes vēstniecību Latvijā un Norvēģijas vēstniecību Latvijā. Konferences tiešraide pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI