DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

18. Baltijas intelektuālās sadarbības konference aktualizēs enerģētikas un ar nozari saistīto tēmu nozīmīgumu šodienas un nākotnes sabiedrībai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2023. gada 20.–21. aprīlī 18. Baltijas intelektuālās sadarbības konferencē Rīgā pulcēsies Baltijas jūras valstu zinātņu akadēmiju prezidenti, Eiropas pētniecības institūtu un akadēmisko organizāciju pārstāvji, kā arī enerģētikas nozares speciālisti, rīcībpolitikas veidotāji un uzņēmēji. Konferenci rīko Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) kopīgi ar Igaunijas un Lietuvas zinātņu akadēmijām un sadarbības partneriem Latvijā – AS Olainfarm un AS Latvenergo.

Baltijas intelektuālās sadarbības konferences tradicionāli tiek veltītas vienai tēmai, šogad tā ir enerģētika. Latvijas Zinātņu akadēmijas ārlietu sekretārs akadēmiķis Modris Greitāns, kurš ir  viens no konferences organizētājiem un referentiem, uzsver konferences tēmas aktualitāti: “Šī gada konferences tēma ir “Enerģija nākotnes sabiedrībai”. Pēdējo gadu notikumi ir parādījuši enerģijas un, it īpaši, tās iztrūkuma vai milzu sadārdzinājuma būtisko ietekmi uz visām sabiedrības grupām, uz to ierasto dzīvesveidu un attīstības iespējām. Konferencē enerģētikas jautājumi tiks apskatīti no plaša skatu punkta, zinātniekiem, uzņēmējiem un politiķiem diskutējot gan par enerģijas ražošanu un alternatīviem enerģijas avotiem, gan par tās uzkrāšanas, pārvades un apgādes metodēm, gan arī par efektīvu un ilgtspējīgu enerģijas izmantošanu. Enerģētika ir joma, kur investīcijas ir jāplāno ļoti tālredzīgi, jo to rezultātus un ieguvumus bieži sagaidām tikai pēc daudziem gadiem. Lai nākotnes sabiedrībai nebūtu jāsūkstās par enerģētikas problēmām, aicinu visus interesentus konferencē diskutēt, kā tās novērst jau tagad!”

Lai piedalītos konferencē, lūdzam aizpildīt reģistrācijas veidlapu.

Konferences programma .

Konferences vēsture Latvijas Zinātņu akadēmijas, Igaunijas Zinātņu akadēmijas un Lietuvas Zinātņu akadēmijas sadarbība sākās 1990. gada 28. jūnijā, kad triju akadēmiju prezidenti Tallinā parakstīja attiecīgu vienošanos. Akadēmiķis Jānis Stradiņš šo sanāksmi raksturoja šādi: “Tallinas apspriede bija pirmais solis Baltijas republiku zinātņu akadēmiju tuvināšanā un to patstāvīgā iziešanā starptautiskajā arēnā, atraisoties no gadu desmitiem ilgušās PSRS ZA aizbildniecības”.

Sākot ar 1996. gadu Baltijas valstu zinātņu akadēmiju vadības sanāksmēs piedalās arī Ziemeļvalstu zinātņu akadēmiju vadītāji, 1999. gada septembrī akadēmiju prezidentu tikšanās Rīgā pirmoreiz tika apvienota ar 7. Baltijas intelektuālās sadarbības konferenci. Pēc akadēmiķa Jāņa Stradiņa iniciatīvas konferences gaitā pirmoreiz tika pasniegtas kopīgās Baltijas valstu zinātņu akadēmijas medaļas. Katra laureāta diplomā ierakstītais formulējums ir atšķirīgs, taču visus vieno lielais ieguldījums sadarbības veicināšanā starp Baltijas reģiona zinātniekiem un kopīgu zinātnisku pētījumu izstrādē.

7. Baltijas intelektuālās sadarbības konference turpināja tradicionālās Baltijas valstu inteliģences sanāksmes, kuras pēc Tautu Savienības Intelektuālās sadarbības institūta Parīzē (analoga organizācija UNESCO) iniciatīvas tika rīkotas, sākot ar 1935. gadu. Šajās konferencēs piedalījās Igaunija, Latvija, Lietuva, Somija, epizodiski arī Zviedrija un Dānija. Pirmā Baltijas intelektuālās sadarbības konference notika Kauņā (1935), otrā – Tartu (1936), trešā – Helsinkos (1937), ceturtā –  Rīgā (1938), piektā –  Kauņā (1939). Sesto konferenci bija paredzēts sarīkot Tallinā 1940. gada 15.– 17. jūnijā, taču tā nenotika iecerētajā apjomā, jo 1940. gada 17. jūnijā Baltijas valstis varmācīgi okupēja Sarkanā Armija.

Par Baltijas valstu zinātņu akadēmiju sadarbību vairāk sk. LZA mājaslapā .

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI