DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Būvvalde atgādina par ēku regulārajiem un obligātajiem apsekošanas darbiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Liepājas pilsētas Būvvalde

Arvien biežāk īpašnieki interesējas par pienācīgu ēku apsaimniekošanu. Visbiežāk jautājums ir tieši par daudzdzīvokļu ēkām. Lai labāk saprastu, kā parūpēties par savu īpašumu, lai tas būtu tehniski atbilstošā stāvoklī, Liepājas pilsētas būvvalde atgādina par ēkas apsekošanas, tehniskās apkopes un kārtējo remontdarbu prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos.

Ēku īpašnieku vai pārvaldnieku pienākums ir reizi gadā veikt ēkas vizuālo apskati, bet divas reizes gadā – jumta konstrukciju apskati. Savukārt reizi desmit gados jāpasūta ēkas tehniskā apsekošana. Laicīga, regulāra un rūpīga īpašumu apsekošana ir būtiska, lai laikus fiksētu un veiktu nepieciešamos remontdarbus, tādējādi nodrošinot, ka ēka ir atbilstošā tehniskā stāvoklī un ir novērsti apstākļi, kas to var pasliktināt.

“Gatavojoties nākamajai ziemas sezonai, jāatceras, ka “ragavas jātaisa vasarā”. Tas nozīmē, ka dzīvojamās mājas pārvaldniekam obligāti ir jāveic ēkas konstrukciju vizuālā apskate, jārūpējas, lai bēniņos būtu pietiekoša ventilācija, jāveic plaisu monitorings, ja tādas konstatē, jānomaina bojātās lietusūdens teknes un notekas vai jāveic to attīrīšana no vēja sanestiem gružiem, jāatjauno betonētā josla ap ēku, kā arī jāveic visas citas darbības, ko nosaka normatīvie akti ēku apsaimniekošanā,” norāda Liepājas pilsētas būvvaldes galvenais būvinženieris Jurijs Strižņovs.

Liepājas pilsētas būvvaldes speciālisti aicina daudzdzīvokļu māju pārvaldītājus un apsaimniekotājus, pēc aizvadītās ziemas veikt ēku vizuālo apskati. Periodiskais sasalums un atkusnis, ilgstošais mitrums un nokrišņi var ietekmēt ne tikai jumtu konstrukcijas, bet arī ēku pamatu, sienu un pārseguma tehnisko stāvokli. Klimata svārstību ietekmē cieš arī šuvju hermetizācija paneļu mājās, iekšējās un ārējās lietusūdens noteces, jumta līmētie segumi – tā rezultātā, piemēram, parādās ūdens notecējumi fasādēs vai dzīvokļu griestos un sienās. Tāpat konstrukcijās var parādīties lielākas vai mazākas plaisas, kā arī sākt drupt tik nepieciešamā betonētā josla ap māju, kas no pamatiem novada lietus ūdeni.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 907 “Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu”, pārvaldniekam reizi gadā jāorganizē ēkas pamatu, nesošo sienu, pārsegumu, kāpņu, kā arī iekštelpu grīdu, griestu un sienu vizuālā apskate. Bet divas reizes gadā vizuālā pārbaude jāveic jumta konstrukciju, jumta seguma, jumta pārkares, ūdensnoteku sistēmas, kā arī koplietošanas inženiertīkliem.

Savukārt pēc būvju tehniskās apsekošanas būvnormatīva LBN 405-21 prasībām visām publiskajām ēkām un daudzīvokļu dzīvojamām mājām ne retāk kā reizi 10 gados jāveic tehniskā apsekošana, ko veic sertificēts būvspeciālists. Tehniskās apsekošanas laikā tiek konstatēts konstrukciju un inženiertehnisko komunikāciju stāvoklis, uz kā pamata ēkas īpašnieks var lemt par turpmākajiem darbiem.

Šī prasība būvnormatīvā tika noteikta 2021. gadā, kas paredz, ka publiskajām būvēm apsekojums jāveic līdz 2024. gada 31. oktobrim, bet daudzdzīvokļu ēkām – līdz 2031. gada 31. oktobrim. Tomēr speciālisti aicina šo darbu neatlikt un ieplānot jau laikus, ņemot vērā būvspeciālistu pieejamību un noslodzi. Vienlaikus ēkas iedzīvotājiem tas radīs papildu skaidrību par mājas stāvokli un darbiem, kas jāieplāno tuvākā vai tālākā laikā.

Atgādinām, ka par pienācīgu dzīvojamās mājas pārvaldīšanu atbild paši dzīvokļu īpašnieki – tā to paredz Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas likums. Ja apsaimniekošana uzticēta pārvaldniekam, joprojām kontrole par pārvaldītāja darba veikšanu ir dzīvokļa īpašnieku rokās. Tāpēc aicinām iedzīvotājus apskatīt mājas lietā vai vērsties pie pārvaldnieka, lai noskaidrotu, kad pēdējo reizi ir veikta vizuālā apskate un/vai tehniskā apsekošana, kādi ir to rezultāti un noskaidrot, kādi ir plānotie darbi. Kā norāda speciālisti – svarīgi ir ēku pienācīgi apsaimniekot, tādējādi var pagarināt sākotnējo ekspluatācijas laiku divas vai pat trīs reizes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI