DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Par 26.marta koru skatē radušos situāciju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceļā uz XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem māksliniecisko kolektīvu repertuāra pārbaudes skates ir brīdis, kad gūt pārliecību par gatavību šīs vasaras lielajam notikumam. 2023.gada 25.martā uzsākās Dziesmu un deju svētku tradīcijas vēsturiskās – koru nozares repertuāra pārbaudes skates. Kori ir labi sagatavoti, skaitliski cienījamos sastāvos, sniegums ir kvalitatīvs un emocionāli piepildīts.

Latvijas Nacionālais kultūras centrs ir izvērtējis 2023.gada 26.marta koru skatē radušos situāciju Rīgas projektu kora kontekstā.

Vispirms apliecinām, ka koru skašu žūrija savu darbu ir veikusi godprātīgi un objektīvi, par ko liecina punktu skaits  korim - tie piešķirti atbilstoši mākslinieciskā snieguma kvalitātei. LNKC izveidotā skašu žūrija ir lietpratēji, kuru pieredze ir būtiska Dziesmu un deju svētku tradīcijai. Skates žūrija darbojas profesionāli un godprātīgi, vērtējot gan koru dalībnieku sniegumu Latvijā, gan diasporā.  Skašu laiks, īpaši koru un deju nozarēm ir īpaši saspringts, jo kolektīvu, kas vēlas piedalīties svētkos, ir daudz. Koru skates ilgs līdz 2023.gada 7.maijam.

Situācija, kas izvērtusies par asu viedokļu apmaiņu un nepamatotiem apvainojumiem publiskajā vidē attiecībā uz kora skates komisiju un Rīgas projektu kori, ir radusies cilvēcīgas kļūdas rezultātā. Par to atbildību uzņemas Latvijas Nacionālais kultūras centrs un atvainojas par notikušo gan koru skašu žūrijai, tās priekšsēdētājam Romānam Vanagam, gan Rīgas projektu korim un diriģentam Kristoferam Volšam-Sinkam, kā arī visai plašajai Dziesmu un deju svētku saimei.

Šīs vasaras Dziesmu un deju svētku sagatavošanās procesā iegūtās mācības tiks ņemtas vērā turpmākajā darbā, kur līdzās tradīcijas garam pastāv arī likuma burts. Šajā rudenī plānota šīs vasaras Dziesmu un deju svētku izvērtēšanas konference, kurā galvenais fokuss būs vērsts uz svētku tradīciju kā UNESCO Cilvēces un nemateriālā kultūras mantojuma meistardarbu, kur Dziesmu svētku tradīcijas ilgtspējas galvenais faktors ir kopiena, kuras mērķi – saglabāt tradīciju paaudžu paaudzēs atbalsta daudzas citas tradīcijas saglabāšanā iesaistītās puses.

Respektējot Dziesmu un deju svētku kopienu, kas ieguldījusi milzīgus pūliņus un gatavojas šīs vasaras Dziesmu un deju svētku 150 gades notikumam, aicinām visus iesaistītos kopīgiem spēkiem sasniegt mērķi, lai svētki, līdzās visiem iepriekšējiem stiprina tradīcijas ilgtspēju nākotnē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI