DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents par vājo kreditēšanu Latvijā: pienācis laiks rīcībai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits šodien Rīgas pilī tikās ar Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku, pārrunājot komercbanku zemo kreditēšanas aktivitāti un tās negatīvo ietekmi uz Latvijas ekonomiku.

“Jautājumu par vājo kreditēšanu un augstajām procentu likmēm Latvijā esam pārrunājuši daudzkārt. Pienācis laiks rīcībai! Visiem iesaistītajiem ir pragmatiski jāanalizē, kas ir tie faktori, kas attur komercbankas no aktīvākas dalības kreditēšanā. Mums tie ir jāapzina un cits pēc cita jānovērš. Skaidrs ir viens, Latvijas komercbankas ar esošo peļņu ir spējīgas veiksmīgāk vadīt un uzņemties riskus. No tā iegūtu ne tikai Latvijas ekonomika un uzņēmējdarbība, bet arī pašas komercbankas un finanšu sektors kopumā,” norādīja Valsts prezidents. Pēc E. Levita domām, ja situācija tuvākajā laikā neuzlabojas, valdībai būtu jāizskata virspeļņas nodokļa ieviešana.

Latvijas Bankas prezidents atgādināja, ka kredītu apjoms pret ekonomiku mūsu tautsaimniecībā būtiski samazinājies. Kopš 2009. gada iekšzemes kredītu un IKP attiecība sarukusi teju trīs reizes, 2022. gada septembrī veidojot 36 %. Pašlaik šis rādītājs ir otrs zemākais starp visām eirozonas valstīm.

Sarunā tika atzīmēts, ka kreditēšanas izaugsmei ir būtisks potenciāls. Turklāt valsts pēdējo gadu laikā ir ievērojami atbalstījusi gan uzņēmējus, gan iedzīvotājus pandēmijas un enerģijas krīžu radīto šķēršļu pārvarēšanā, tādējādi nodrošinot arī komercbanku klientu maksātspēju. Tāpēc tiek sagaidīta aktīvāka komercbanku dalība Latvijas ekonomikas finansēšanā, tai skaitā aktīvāka kredītu izsniegšana reģionos. Latvijas komercbanku peļņai būtu jāatspoguļojas veselīgā ekonomikas izaugsmes finansēšanā, sarunā norādīja M. Kazāks.

Tikšanās laikā Valsts prezidents un Latvijas Bankas vadītājs pievērsās arī jautājumam par Eiropas Savienības Atveseļošanās un noturības mehānisma investīcijām un šķēršļiem to ieplūšanai Latvijas ekonomikā. Latvijas Banka vērš uzmanību, ka Latvija var zaudēt apmēram 300 miljonus eiro, kas atsevišķu nozaru kapacitātes trūkuma dēļ netiktu investēti. Ja problēma tiek apzināta šodien, tad to vēl ir iespējams mainīt, uzsvēra Valsts prezidents un M. Kazāks.

Sarunas nobeigumā tika pārrunāta arī pašreizējā situācija pasaules finanšu tirgos un eirozonas valstīs saistībā ar notikumiem ASV un Šveices komercbankās. Latvijas Bankas prezidents iepazīstināja ar Eiropas Centrālās bankas novērtējumu, ka kopumā banku sektors Eiropā ir stabils un labi kapitalizēts, līdz ar to sagatavots izaicinājumiem. Tajā pašā laikā ir jāsaglabā modrība un jāseko notikumu attīstībai, norādīja M. Kazāks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI