DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. martā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Latvijas Pasts sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu velta pastmarku retajai un aizsargājamai zivju sugai repsim

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

Latvijas Pasts sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu izdevis jaunu pastmarku un aploksni, uz kuras redzama reti sastopama un apdraudēta zivs – repsis jeb seļava. Jauno pastmarku sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 10.martā Rīgas 10.pasta nodaļā Elizabetes ielā 41/43, Rīgā, no plkst.9 līdz 18.

Jaunās pastmarkas nominālvērtība ir 1,52 eiro, un tā paredzēta 4. un 6.grupas valstu  sūtījumu apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu, savukārt pastmarkas tirāža sasniedz 50 000 eksemplāru. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 500 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas un aploksnes dizaina autors ir mākslinieks Edgars Folks.

Repsis jeb seļava (Coregonus albula) ir 7–23 centimetrus gara, aukstumu mīloša un skābekļa prasīga Latvijā ierobežoti izmantojama un īpaši aizsargājama augstvērtīga lašveidīgo kārtas zivju suga, kas iekļauta Latvijas Sarkanās grāmatas 3.kategorijā. Vidzemē un Kurzemē šo zivi sauc par repsi, bet Latgalē, Sēlijā, Lietuvā un Polijā – par seļavu.

Repsis Latvijā ir sastopams samērā lielos un dziļos, pārsvarā tīros ezeros. Pēdējo simt gadu laikā repsis Latvijā kopumā konstatēts 64 ezeros, savukārt mūsdienās sastopams tikai 18 ezeros. Pārējos ezeros repsis ir izzudis ūdeņu piesārņojuma dēļ, kā rezultātā ezeru dziļajos slāņos samazinās vai izzūd skābeklis.

Jauno pastmarku un aploksni Repsis iespējams aplūkot šeit.

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 31.martā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI