DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: rietumiem jādara viss iespējamais, lai Ukraina uzvarētu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

22. februārī Valsts prezidents Egils Levits Varšavā piedalījās ASV prezidenta Džo Baidena, NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga un NATO Austrumu flanga (B9 – Bukarestes devītnieka) valstu vadītāju sanāksmē Varšavā.

Sanāksmē līderi apliecināja, ka turpinās darbu pie vienotas NATO atbildes Ukrainai un tālākas Eiropas drošības, īpaši NATO Austrumu flanga nostiprināšanas. Tika pieņemts arī kopīgs paziņojums.

Valsts prezidents, uzrunājot kolēģus, iepazīstināja ar Latvijas redzējumu par to, kā saglabāt paliekošu mieru Eiropā un likuma varā balstītu starptautisko kārtību: “Mēs visi saprotam, ka Ukrainai ir jāuzvar un Krievijai ir jāzaudē. Mums no savas puses jāturpina nodrošināt Ukrainu ar visu nepieciešamo, lai sekmētu tās uzvaru. Tas nav tikai jautājums par kaujas lidmašīnām, bet arī par mūsu apņēmību aizstāvēt mūsu vērtības ilgtermiņā.”

E. Levits uzsvēra nepieciešamību Krieviju saukt pie atbildības par nodarītajiem noziegumiem karā Ukrainā: “Ukrainas nākotne un pasaules kārtība tiks nodrošinātas tikai tad, ja Krievija tiks saukta pie atbildības starptautiskā tribunālā.”

Valsts prezidents sanāksmē norādīja uz nepieciešamību sniegt Ukrainai skaidras nākotnes perspektīvas par iespējām pievienoties aliansei un par pēckara drošības garantijām: “Ukraina vēlas pievienoties NATO, un Latvija to stingri atbalsta. Valsts, kas karo, nevar pievienoties aliansei. Tomēr Viļņas samitā š. g. jūlijā mums ir jāsniedz Ukrainai ticamas pēckara drošības garantijas.”

Valstu vadītāji apspriedās par gaidāmo NATO samitu Viļņā š. g. jūlijā. Valsts prezidents atzīmēja, ka Viļņā ir jāvienojas par tālāko NATO Austrumu flanga stiprināšanu, ieskaitot Baltijas valstis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI