DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Parlaments mudina Gruziju apžēlot un atbrīvot bijušo prezidentu Mihailu Saakašvili

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Parlamenta deputāti apgalvo, ka izturēšanās pret bijušo prezidentu Mihailu Saakašvili ir pārbaudījums Gruzijas valdības apņēmībai ievērot Eiropas vērtības.

Trešdien pieņemtajā rezolūcijā Parlaments pauž nopietnas bažas par bijušā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili, kurš kopš 2021. gada oktobra atrodas apcietinājumā, veselības stāvokļa pasliktināšanos.

Norādot uz ziņām par viņa dramatisko svara zudumu un pieņēmumiem, ka viņš, atrodoties apcietinājumā, varētu būt saindējies ar smagajiem metāliem, deputāti aicina Gruzijas iestādes atbrīvot Saakašvili un ļaut viņam saņemt pienācīgu medicīnisko aprūpi ārzemēs.

Viņi mudina pašreizējo prezidenti Salomi Zurabišvili izmantot savas konstitucionālās tiesības viņu apžēlot. Tas arī mazinātu politisko polarizāciju valstī.

Pārbaudījums Gruzijas apņēmībai ievērot Eiropas vērtības

Eiropas reformu īstenošanā panāktā virzība ir jāatgriež valsts politikas centrā, uzsver EP deputāti. Viņi arī uzskata, ka izturēšanās pret ieslodzītajiem, piemēram, bijušo prezidentu, ir pārbaudījums Gruzijas valdības apņēmībai ievērot Eiropas vērtības un tās deklarētajiem centieniem tuvināties Eiropai, tostarp ES kandidātvalsts statusam, kas līdz šim Gruzijai nav piešķirts.

EP deputāti atgādina Gruzijas varas iestādēm, ka to pienākums ir nodrošināt M. Saakašvili veselību un labklājību, nodrošināt viņam pienācīgu medicīnisko aprūpi un ārstēšanu, kā arī ievērot viņa pamattiesības un cilvēka cieņu saskaņā ar valsts konstitūciju un starptautiskajām saistībām.

Turklāt rezolūcijā uzsvērta oligarha Bidzina Ivanišvili būtiskā loma Saakašvili aizturēšanas procesā “personīgās atriebības dēļ”. Tāpēc Parlaments atkārtoti aicina Padomi un demokrātiskos partnerus apsvērt iespēju piemērot sankcijas pret Ivanišvili saistībā ar viņa ietekmi uz politiskā procesa pasliktināšanos Gruzijā.

Rezolūcija tika pieņemta ar 577 balsīm par, 33 balsīm pret un 26 atturoties.

Plašāka informācija

Mihailu Saakašvili arestēja Gruzijas policija, kad viņš 2021. gadā atgriezās savā dzimtenē. Pirms tam Gruzijas tiesa 2018. gadā aizmuguriski piesprieda viņam sešu gadu cietumsodu, cita starpā par varas ļaunprātīgu izmantošanu laikā, kad viņš bija valsts prezidents. Viņa atbalstītāji apgalvo, ka apsūdzības ir politiski motivētas un tās virza pašlaik valdošā partija “Gruzijas sapnis”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI