DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. februārī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Tieslietu ministre tiekas ar ES tieslietu komisāru Didjē Reindersu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 10. februārī, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere tikās ar Eiropas Savienības (ES) komisāru tiesiskuma jautājumos Didjē Reindersu (Didier Reyenders).

Tikšanās laikā ministre ar komisāru pārrunāja starptautiskus juridiskus mehānismus, kā varētu efektīvi panākt Krievijas pilnas atbildības nodrošināšanu par Ukrainā īstenotajiem kara noziegumiem. Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra Latvijas atbalstu tam, ka ES ir jārod kopīgi risinājumi sankcijām pakļauto Krievijas īpašumu konfiskācijai, lai tos ieguldītu Ukrainas atjaunošanā: “Mums jārod vienots risinājums Eiropas Savienībai, kā palīdzēt Ukrainai - nav laika vilcināties un gaidīt šī kara beigas. 21. gadsimtā informācijas tehnoloģiju laikmetā varam lemt un rīkoties ar sankcijās konfiscētājiem līdzekļiem laikus, arī atrodot risinājumu tribunālam, lai visi kara noziedznieki tiktu saukti pie atbildības.”

Puses diskutēja arī par tiesu sistēmas digitalizāciju un Latvijas E-lietas pieredzes pārņemšanu ES līmeņa risinājumu izveidei, piemēram, elektronisko pierādījumu sistēmas izveidošanā.

Tika runāts par Eiropas Komisijas ikgadējā ziņojumā par tiesiskuma stāvokli Eiropas Savienībā minēto rekomendāciju “novērst politisko ietekmi Augstākās Tiesas tiesnešu iecelšanas procesā”. Komisārs uzvēra nepieciešamību vērtēt, vai būtu nepieciešams ieviest jaunus nodrošinājuma mehānismus, lai izvairītos no turpmākas politiskās ietekmes tiesnešu apstiprināšanā.

Ministre atzīmēja tiesiskuma kā ES kopējas vērtības uzturēšanas nozīmi, kas ļauj gan identificēt katras dalībvalsts problēmas, gan rast kopējus risinājumus un mācīties vienam no otra labās prakses.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI