DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. februārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabeigta izmeklēšana kriminālprocesā par gāzes uzpildes stacijas tirdzniecības ēkā izdarītu slepkavību pastiprinošos apstākļos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes likumsargi kriminālvajāšanas uzsākšanai prokuratūrai ir nodevuši kriminālprocesu par 2018. gadā Garkalnes novadā gāzes uzpildes stacijas tirdzniecības ēkā izdarītu vīrieša slepkavību pastiprinošos apstākļos. Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka sākotnēji ļaundaris apzadzis gāzes uzpildes staciju un pēc tam, lai slēptu zādzību, aizdedzinājis gāzes uzpildes stacijas tirdzniecības ēku, kā rezultātā gāja bojā darbinieks. Aizdomās turētajam vīrietim ir piemērots drošības līdzeklis apcietinājums. 

2018. gadā, naktī uz 16. oktobri, ap pulksten 05.18 Valsts policija saņēma izsaukumu par to, ka Garkalnes novadā deg pie automašīnu gāzes uzpildes stacijas (GUS) blakus esošā tirdzniecības ēka. Ugunsgrēka rezultātā gāja bojā GUS darbinieks – operators, kurš bija atradies degušajā ēkā. Kā arī ugunsgrēka rezultātā uzņēmumam tika nodarīts mantisks kaitējums 47 500 eiro apmērā.

Izmeklēšanas laikā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Slepkavību novēršanas un atklāšanas nodaļas likumsargi noskaidroja, ka šo noziegumu, iespējams, izdarījis 1976. gadā dzimis vīrietis, kurš iepriekš pazinis bojāgājušo. 2022. gada maijā viņš tika aizturēts. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā vīrietis ir atzīts par aizdomās turēto un viņam ir piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

No sākuma vīrietis apzadzis gāzes uzpildes stacijas tirdzniecības ēku, pēc tam, lai slēptu izdarīto noziedzīgo nodarījumu – zādzību, gāzes uzpildes staciju aplējis ar benzīnu, kā rezultātā no ķermeņa termiskiem apdegumiem iestājās gāzes uzpildes stacijas operatora nāve. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka ugunsgrēka brīdī bojāgājušais bija aizmidzis operatora ēkā.

Iegūstot pietiekamu pierādījumu kopumu, šā gada 27. janvārī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1. biroja 1. nodaļas amatpersonas kriminālprocesu nodeva Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc Krimināllikuma 175. panta pirmās daļas (par zādzību), 117. panta 2. punkta un 8. punkta (par personas slepkavību, vainīgajam apzinoties, ka tā ir bezpalīdzības stāvoklī un, ja tā izdarīta nolūkā slēpt citu noziedzīgu nodarījumu) un pēc Krimināllikuma 185. panta otrās daļas (par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai ja tā izdarīta lielā apmērā, vai ja tās rezultātā vainīgā neuzmanības dēļ iestājusies cilvēka nāve vai izraisītas citas smagas sekas).

Par Krimināllikuma 175. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīga nodarījuma izdarīšanu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods. Par Krimināllikuma 117. panta 2., 8. punktā paredzēto noziegumu izdarīšanu likums paredz mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Savukārt par Krimināllikuma 185. panta otrajā daļā paredzēto noziegumu – brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI