DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. februārī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Latvijas un Polijas prezidenti: mūsu vēsturiskā pieredze ļauj mums skaidrot pasaulei Krievijas agresiju pret Ukrainu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

2. februārī Polijas prezidenta oficiālās vizītes Latvijā laikā Valsts prezidents Egils Levits un Polijas prezidents Andžejs Duda (Andrzej Duda) aizvadīja diskusiju par to, kāpēc ir nozīmīgi palīdzēt Ukrainai uzvarēt cīņā ar Krieviju un kā kopīgiem spēkiem atjaunot starptautisko kārtību pasaulē.

Diskusiju atklāja Polijas prezidents, norādot uz to, ka Krievijas uzbrukums Ukrainai ir ideoloģisku motīvu vadīts. “Putins nevēlas atjaunot tikai padomju impēriju, bet cariskās Krievijas impēriju. Krievija savu imperiālo “tvērienu” parādīja jau 2008. gadā, uzbrūkot Gruzijai,” sacīja A. Duda.

Valsts prezidents atzīmēja, ka demokrātiska Ukraina ir apliecinājums tam, ka autoritatīvs režīms ir salaužams, un pašreizējais Krievijas režīms to negrib pieļaut. “Šis ir karš starp autoritāru diktatoru un demokrātisku valsti,” norādīja E. Levits.

Pārrunājot Rietumvalstu sniegto atbalstu Ukrainai, Polijas prezidents uzsvēra, ka tām Eiropas valstīm, kas ir ģeogrāfiski tālu no Ukrainas, Krievijas agresija ir kaut kas abstrakts, jo tās to nav pieredzējušas. “Mūsu – Polijas, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas – uzdevums ir Rietumeiropai to skaidrot, jo mēs esam piedzīvojuši “uz savas ādas” to, ko šobrīd piedzīvo Ukraina,” pauda A. Duda.

Savukārt Valsts prezidents skaidroja, ka “mūsu atbildes reakcija uz Krievijas iebrukumu Ukrainā ir skaidra un nepārprotama – palīdzēt Ukrainai uzvarēt šajā cīņā, taču vienlaikus stiprināt mūsu pašu militāro kapacitāti, lai Krievija saprastu, ka jebkurš uzbrukums suverēnai teritorijai beigsies ar katastrofu pašai Krievijai. Tā ir mūsu maksa par mieru”.

Noslēgumā Latvijas un Polijas prezidenti rosināja pārdomas par starptautiskās kārtības atjaunošanu pasaulē. “Tas ir uzbrukums ne tikai Ukrainai, bet arī Rietumu pasaulei, demokrātiskajai iekārtai un starptautiskajām tiesībām. Šis agresīvais karš skar visas 193 ANO dalībvalstis,” uzsvēra E. Levits.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI