DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Parlaments: darbs pie Ukrainas nākotnes jāsāk tagad

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Eiropas Savienība 2023 - ES

Pirms ES un Ukrainas samita Kijevā Eiropas Parlamenta deputāti atkārtoti apliecina atbalstu Ukrainas dalībai ES, uzsverot, ka vajadzīgs “uz nopelniem balstīts” pievienošanās process.

Ceturtdien Eiropas Parlamenta deputāti pieņēma rezolūciju, kurā sīki izklāsta savas vēlmes attiecībā uz gaidāmo ES un Ukrainas politisko līderu augstākā līmeņa sanāksmi 3. februārī Kijevā.

Rezolūcijā ir pausta prasība "strādāt pie tā, lai sāktu pievienošanās sarunas, un atbalstīt ceļvedi, kurā izklāstīti turpmākie pasākumi, lai Ukraina varētu pievienoties ES vienotajam tirgum”.

Atkārtoti paužot atbalstu Ukrainas nākotnes dalībai Eiropas Savienībā — pēc Ukrainas iesniegtā pieteikuma 2022. gada 28. februārī — EP deputāti uzsver, ka pievienošanās ir uz nopelniem balstīts process, kas ietver attiecīgo procedūru ievērošanu un ar ES saistīto reformu un pievienošanās kritēriju izpildi. Viņi arī aicina Ukrainas iestādes pēc iespējas ātrāk veikt nozīmīgas reformas, lai efektīvi izpildītu kritērijus valsts dalībai Eiropas Savienībā.

Jāpalielina ES atbalsts Ukrainai

Parlaments mudina ES dalībvalstis pastiprināt un paātrināt militāro palīdzību Kijevai, jo īpaši ieroču piegādi, kā arī būtisku politisko, ekonomisko, infrastruktūras, finansiālo un humāno atbalstu.

Parlaments arī aicina līderus gaidāmajā ES un Ukrainas samitā par prioritāti noteikt visaptverošu atveseļošanas pasākumu paketi Ukrainai. Šajā pasākumu kopumā galvenā uzmanība ir jāpievērš tūlītējai, vidēja termiņa un ilgtermiņa atjaunošanai un atveseļošanai. Atbalstam arī jāpalīdz veicināt Ukrainas ekonomisko izaugsmi, tiklīdz karš būs beidzies.

Novērtējot Ukrainas atjaunošanas vajadzības, rezolūcijā atkārtoti pausts Parlamenta aicinājums Ukrainas atjaunošanu finansēt no iesaldētajiem Krievijas Centrālās bankas un Krievijas oligarhu aktīviem.

Stingrāk jāvēršas pret Maskavu

Uzsverot, cik svarīgi ir ES valstīm turpināt demonstrēt vienotību Krievijas agresijas priekšā, EP deputāti aicina dalībvalstis pēc iespējas drīzāk pieņemt desmito sankciju paketi pret Maskavu un proaktīvi ierosināt jaunas nozares un personas, pret kurām vērst sankcijas.

EP deputāti tāpat aicina piemērot sankcijas Krievijas uzņēmumiem Lukoil un Rosatom un citiem, kas joprojām darbojas ES tirgū. Sankcijas būtu jāpiemēro arī amatpersonām, kas iesaistītas dažādās nelikumīgās darbībās, tostarp piespiedu deportācijās un nelikumīgu referendumu rīkošanā okupētajā Ukrainas teritorijā.

Visbeidzot rezolūcijā atkārtoti pausts EP deputātu aicinājums nekavējoties noteikt pilnīgu embargo fosilā kurināmā un urāna importam no Krievijas un pilnībā atteikties no Nord Stream 1 un Nord Stream 2 gāzes cauruļvadu būvniecības, lai “pārtrauktu finansēt Putina kara mašīnu ar ES līdzekļiem”.

Rezolūciju EP deputāti pieņēma ar 489 balsīm par, 36 pret un 49 atturoties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI