DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. janvārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LVM izstrādā Dundagas parka ainavu apsaimniekošanas plānu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LVM

Novērtējot Dundagas parka kā valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa nozīmīgumu, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) rosināja parka ainavu apsaimniekošanas plāna izstrādi. Aizvadītā gada rudenī notika parka ainavu apsaimniekošanas plāna publiskā apspriede, kā arī organizēts sabiedrības līdzdalības pasākums, lai plāna izstrādē iesaistītu ieinteresētos iedzīvotājus un uzklausītu idejas par parka attīstības iespējamajiem scenārijiem. Parka ainavu apsaimniekošanas plānu paredzēts izstrādāt līdz šī gada vasarai.

Sākotnējā plāna publiskās apspriedes laikā, kas notika aizvadītā gada rudenī, LVM Ziemeļkurzemes reģiona Meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Andris Verners klātesošos informēja par plāna izstrādes ieceri, organizatoriskām lietām, sabiedrības iesaistīšanu un līdzdalību, kā arī par ainavu apsaimniekošanas plāna sasniedzamajiem rezultātiem. Sanāksmes laikā lielākās bažas un diskusijas iedzīvotājos raisīja dīķa aizaugšana un turpmākā rīcība, lai Dundagas parks atgūtu ainaviskā dīķa pievilcību. 

“Parka ainavu apsaimniekošanas plānu iecerēts izstrādāt atbilstoši LVM teritorijas apsaimniekošanas un valsts nozīmes kultūras pieminekļa apsaimniekošanas mērķiem, tai skaitā dabas un kultūras mantojuma saglabāšanai. Plānots analizēt kultūrvēsturisko mantojumu un dabas vērtības, ietverot apmeklētāju plūsmas analīzi un ainaviski vērtīgu ainavu telpu identificēšanu un novērtēšanu. Taču jārēķinās, ka pēc plāna izstrādes parka uzturēšanā būs jāiegulda liels darbs un rezultātus varēs novērtēt tikai ilgstošā laika periodā,” skaidro LVM Ziemeļkurzemes reģiona Meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Andris Verners.

Sabiedrības līdzdalība

Ainavu apsaimniekošanas plāna izstrādes darba turpināšanai oktobrī notika sabiedrības līdzdalības pasākums ar mērķi iesaistīt plāna izstrādē ieinteresētos iedzīvotājus, uzklausot idejas un parka attīstības scenārijus.

Iedzīvotāju un pašvaldības pārstāvju darba grupās izstrādātie priekšlikumi bija saistīti ar kvalitatīvas un labiekārtotas publiskās ārtelpas izveidi, paredzot jaunus gājēju celiņus, apgaismojumu un ērtas atpūtas vietas. Sabiedrība parkā vēlas īstenot un savienot ļoti dažādas intereses, kas nākotnē liks meklēt kompromisus starp parka teritorijas nekustamo īpašumu īpašniekiem.

Par Dundagas parku

Dundagas parks veidojies 17. gadsimtā, iedvesmojoties no citu valstu piemēriem. Mainoties cilvēku domāšanai un ikdienišķām vajadzībām, aiz uzpludinātā dīķa, uz dienvidiem no pils, tika izveidots ainavisks meža parks.

Parks ir sadalīts vairākos nekustamajos īpašumos ar dažādu īpašumu piederību, to starpā arī ir Talsu novada pašvaldībai un fiziskām personām piederoši īpašumi. Parkā konstatētas 29 vietējās un 16 svešzemju koku un krūmu sugas, galvenā dendroloģiskā vērtība ir vietējie sugu koki, no kuriem 354 sasnieguši dižkoka izmērus.

Uz AS “Latvijas valsts meži” apsaimniekošanā esošās valsts zemes vienības daļas atrodas Talsu novada pašvaldības būves “Vasaras brīvdabas estrāde” un “Estrāde”. Par minētas zemes vienības daļas lietošanu starp pašvaldību un LVM kopš 2011. gada  ir noslēgts zemes nomas līgums. Zemi zem pašvaldības būvēm nav iespējams atsavināt, jo zemes izdalīšanai atsevišķā īpašumā iebilst Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija, kas norāda, ka kultūras pieminekļa vienota piederība ir priekšnoteikums tā kvalitatīvai saglabāšanai ilgtermiņā. Šī parka daļa ir viens no tūrisma objektiem Dundagas pagastā, kur regulāri notiek dažādi pasākumi: Sklandraušu festivāls, saulgriežu svinības, brīvdabas koncerti un citi izzinoši pasākumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI