DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. janvārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU atklās unikālu laboratoriju, kurā testēs visa veida individuālās aizsardzības līdzekļus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

18. janvārī plkst. 13.00 Rīgas Tehniskās universitātes Laboratoriju mājā, Paula Valdena ielā 1, tiks atklāta Individuālo aizsardzības līdzekļu testēšanas laboratorija, kuras aprīkojums ir unikāls pasaules līmenī. Jaunā laboratorija nodrošinās operatīvu un kvalitatīvu individuālo aizsardzības līdzekļu pārbaudi.

Bagātīgi aprīkotajā laboratorijā ir ap 80 dažādu iekārtu, kas paredzētas gan masku, respiratoru un filtru, gan īpašuzdevumu apģērbu, piemēram, aizsargtērpu un darba apģērbu, kā arī dažādu tekstilmateriālu testēšanai. Laboratorijā, ir, piemēram, dažādas iekārtas, kas ļauj pārbaudīt sejas aizsargmasku, respiratoru un filtru noturību pret dažāda veida piesārņojumu, noteikt to mehānisko izturību, mikrobioloģisko tīrību. Ir iekārtas, kas ļauj pārbaudīt CO2 noplūdi respiratoros, maskās vai filtros, lai noteiktu aizsarglīdzekļu efektivitāti dažādu saslimšanu uzliesmojumos.

Laboratoriskās iekārtas imitē apstākļus, kādos ilgstoši atrodas, piemēram, ugunsdzēsēji, karavīri, mediķi, citi īpašo uzdevumu veicēji, kā arī sportisti vai profesionāļi, kuri valkā īpašuzdevumu apģērbu. Tādējādi iespējams testēt dažādu aizsardzības līdzekļu noturību pret paaugstinātu karstumu, mitrumu, dažādiem ķermeņa šķidrumiem, ar kuriem jāskaras, piemēram, mediķiem operāciju zālē, lai gūtu pārliecību, ka cilvēki, kuri diendienā cīnās par citu cilvēku veselību un dzīvību, nepakļauj riskam savējo. Atsevišķas iekārtas arī imitē, piemēram, cilvēka elpošanu un svīšanu. Aprīkojumā ir iekārtas, ar ko nosaka dažādu tekstilmateriālu mehāniskās īpašības, ūdensnecaurlaidību, gaisa un ūdens tvaiku caurlaidību, krāsu noturību, nodilumizturību, kopšanas ietekmes, degšanas īpašības, mitruma vadītspēju, tekstilšķiedru sastāvu, saderību ar cilvēka ādu utt.

«Esmu ļoti gandarīta, ka izdevies izveidot laboratoriju ar tādu iekārtu kopumu, kāds nav pieejams nekur citur pasaulē. Atsevišķas iekārtas ir izgatavotas pēc īpaša pasūtījuma, citas ir daudzfunkcionālas un piemērojamas arī citu materiālu testēšanai,» uzsver laboratorijas vadītāja, RTU Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūta vadošā pētniece Inga Dāboliņa. Tas dod iespēju jaunizveidoto laboratoriju izmantot ne vien individuālo aizsardzības līdzekļu atbilstības pārbaudēm, bet arī augstākās zinātnes un pētniecības attīstībai, kā arī jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei, sekmējot Latvijas tekstila nozares un arī visas tautsaimniecības izaugsmi.

RTU zinātnieki ir ilgstoši sadarbojušies ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, sportistiem, pētot un pilnveidojot uniformas, izstrādājot metodes apģērbu ergonomikas uzlabošanai un lielumatbilstības noteikšanai. Covid-19 pandēmijas laikā radīti arī prototipi inovatīviem aizsargtērpiem veselības aprūpē strādājošajiem un jauna veida aizsargmaskām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI