DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. janvārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM sasauc starpinstitūciju plūdu koordinācijas sanāksmi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ņemot vērā laika apstākļus un plūdu apdraudējumu vairākos upju baseinos valstī, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar AS “Latvenergo” š.g. 12.janvārī rīkos sanāksmi palu un plūdu preventīvo pasākumu koordinēšanai, pieaicinot citu iesaistīto institūciju, dienestu un pašvaldību pārstāvjus. Sanāksmi atklās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks. 

Sanāksmē tiks pārrunāti hidrometeoroloģiskie novērojumi un plūdu prognozes,  plūdu riskam pakļauto pašvaldību ziņojumi par faktisko situāciju un turpmāko rīcību, kā arī iesaistīto institūciju gatavība plūdiem. Sanāksmē ir aicināti piedalīties pārstāvji no Iekšlietu ministrijas, Aizsardzības ministrijas, Klimata un enerģētikas ministrijas, Satiksmes ministrijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), Valsts policijas, Valsts vides dienesta, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC), AS “Sadales tīkls”, kā arī virkni iesaistīto pašvaldību, kurām ir un saglabājas augsts plūdu risks. 

Saskaņā ar Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldības likumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija koordinē pasākumus, kuri saistīti ar plūdu apdraudējumu valstī, un plūdu gadījumā atbilstoši kompetencei, kura izriet no Valsts civilās aizsardzības plāna, plūdu novēršanas pasākumus veic vairākas saistītas institūcijas - LVĢMC, VUGD, pašvaldības, pašvaldību sadarbības teritoriju civilās aizsardzības komisijas, Latvenergo, Nacionālie bruņotie spēki, Valsts policija un pašvaldību policijas u.c.

Kā ziņo LVĢMC, joprojām visā Latvijā daudzviet ir applūdušas upju palienes un zemākās vietas, vairākos upju posmos applūst plašākas teritorijas: Pļaviņu ūdenskrātuvē un Daugavā augšpus tai spēkā ir oranžās pakāpes brīdinājums, citviet Latvijā - dzeltenās pakāpes. Ārpus upēm izplūdušais ūdens sasalis. 

Vissarežģītākā situācija šobrīd ir Daugavā Pļaviņu ūdenskrātuvē un augšpus tai. Pēc iepriekšējā atkušņa stiprais sals veicināja vižņu veidošanos un iešanu gandrīz visā Daugavas garumā. Brīvdienās ledus un vižņu masas intensīvi blīvējās pie Pļaviņām, pakāpeniski aizpildot ūdenskrātuvi ar ledu un vižņiem. Turpinoties vižņu pieplūdei, sablīvējums kļuva garāks, šodien ledus sablīvējuma gals ir lejpus Jēkabpili, turpina nākt jauni vižņi, blīvēties, ūdenslīmenis Daugavā pie Jēkabpils turpina paaugstināties. Gaidāms, ka šodien pie Jēkabpils tiks pārsniegtas ūdens līmeņa atzīmes, kas atbilst ļoti augstām jeb oranžajam brīdinājumam. Līdz ar to šajā apkārtnē applūdīs plašākas teritorijas. No upes augšteces turpina nākt vižņi, rīt ūdenslīmenis ar tendenci paaugstināties sāks svārstīties arī pie Jersikas. Pastāv iespēja, ka notiks atkārtotas ledus sakustēšanās arī Pļaviņu ūdenskrātuvē.

Arī Ogres lejtecē saglabājas augsts ūdenslīmenis, lejtecē izveidojusies ledus sega, vižņi nāk no upes augšteces posmiem, krājas un blīvējas augšpus ledus segai.

Lielupē ūdenslīmenis ir paaugstināts,  tas turpina paaugstināties, applūst palienes un zemākās vietas.

Tuvākajās dienās no rietumiem Latvijā ienāks atkusnis, kusīs sniegs un ledus. No jauna izveidojusies ledus sega nav stipra, tādēļ upju straujākajos posmos sāksies ledus iešana, veidosies jauni sablīvējumi, un ūdenslīmenis atkal paaugstināsies.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI