DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. janvārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Līdz ar upju uzplūdiem VARAM aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Pēdējā laikā novērotā atkušņa un lietus dēļ upēs turpināsies noteces palielināšanās un ūdenslīmeņa kāpums. Līdz ar to Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) aicina iedzīvotājus, kam pieder īpašumi netālu no upju palienēm un zemākās vietās, ņemt vērā iespējamo upes iziešanu no krastiem un sekot līdzi Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognozēm un savas pašvaldības norādēm. Visā Latvijā spēkā ir dzeltenās pakāpes brīdinājums par paaugstināto ūdenslīmeni.

Iedzīvotāji ir aicināti sekot līdzi informācijai savas pašvaldības oficiālajos saziņas kanālos un LVĢMC jaunākajām hidroloģiskajām prognozēm un brīdinājumiem centra mājaslapā, kā arī sociālajos tīklos Facebook, Twitter un Instagram. LVĢMC atjauno prognozes vairākas reizes dienā. Ja iedzīvotāji paši novēro upes iziešanu no krastiem, tie ir aicināti iesūtīt fotogrāfijas un notikuma vietas norādes uz e-pasta adresi lvgmc@lvgmc.lv vai atzīmēt LVĢMC ierakstā sociālajos tīklos.

Kā ziņo LVĢMC, šodien turpinās ledus iešana Daugavā no Polockas līdz Zeļķiem, pie Pļaviņām izveidojies sablīvējums augšpus un lejpus novērojumu stacijai. Ledus iešana turpinās arī Daugavas baseina lejteces upju posmos: Ogrē un Lielajā Juglā. Gaujas augštecē pie Valmieras un lejtecē pie Carnikavas saglabājas ledus sega, palielinās lāsmeņu laukumi, uz ledus ir ūdens. Pie Siguldas iet rets ledus, tas krājas garākā lejteces posmā augšpus Carnikavai, veidojoties sablīvējumiem upes līkumos. Savukārt Lielupē turpinās ledus iešana, ledus naktī uzlūza arī upes lejteces posmā. Kurzemes upes lielākoties brīvas no ledus, arī liela daļa Lielupes baseina upju, tomēr vairākos posmos joprojām notiek atbrīvošanās no ledus, atsevišķos lēnākos posmos ledus kūst uz vietas. 

Nedēļas otrajā pusē kļūs ievērojami aukstāks, upju notece samazināsies, ūdenslīmenis upēs sāks svārstīties ar tendenci pazemināties. Ledus sastrēgumi, kas būs izveidojušies un saglabājušies, sasals, no ledus brīvajos posmos atsāksies ledus un vižņu veidošanās, kas atsevišķās vietās atkal var izraisīt ūdens līmeņa kāpumu.

Atkušņa un lietus izraisīto uzplūdu ūdens līmeņa augstākie rādītāji iestāsies:

  • Salacā pie Lagastes un tās baseina upēs, Gaujas augštecē un tās baseina upēs –  3.-6. janvārī;
  • Salacas augštecē, Gaujas posmā Valmiera – Sigulda – 12.-14. janvārī;
  • Daugavā 9.-11. janvārī, Daugavas baseina upēs 3.-10. janvārī;
  • Latvijas rietumu un centrālās daļas upēs 3.-6. janvārī.  

Plūdu gadījumā atbilstoši kompetencei, kas izriet no Valsts civilās aizsardzības plāna, plūdu novēršanas pasākumus veic vairākas saistītas institūcijas, primāri – Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs”, pašvaldības, pašvaldību sadarbības teritoriju civilās aizsardzības komisijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Latvenergo, Valsts policija, pašvaldību policija u.c.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI