DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. janvārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Priežu čiekuru ražas novērtēšanā palīdz droni

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LVM

Bezpilota gaisa kuģu jeb dronu izmantošanas nozīme mežsaimniecībā arvien pieaug un paplašinās arī to izmantošanas iespējas. Tā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) struktūrvienības “LVM Sēklas un stādi” darbinieki no Latgales sēklkopības iecirkņa pirmo reizi izmantojuši dronu, lai novērtētu priedes ģenētisko resursu mežaudzē augošo priežu čiekuru ražu.

"Ierasti čiekuru ražu vērtējam ar binokli no zemes, taču ne vienmēr var labi pārredzēt koka vainaga augšējo trešdaļu. Šai ziņā dronam ir priekšrocība – no augšas uzņemtajos attēlos parastās priedes un egles čiekuri ir labi saskatāmi. Dronu izmantošana gan nederēs lapu koku apsekošanai, jo, piemēram, bērzam sēklas briest un sasniedz gatavību, kad koks ir lapu stāvoklī. Tāpēc vizuāli būs grūti arī palielinājumā saredzēt sēklas. Savukārt melnalksnim sēklu sastatus “čiekuriņus” ar dronu varētu saskatīt labāk, bet vērtējums jāveic rudens pusē, kad melnalksnim sāk birt sēklas," skaidro “LVM Sēklas un stādi” Latgales sēklkopības iecirkņa vadītājs Juris Trimalnieks.

Izvērtējot potenciālās sēklu ražas, drons ir īpaši noderīgs palīgs pieaugušās parastās egles sēklu plantācijās. Tāpat drona izmantošana sēklu plantācijās ir noderīga platību apskatīšanā un koku veselības stāvokļa vērtēšanā.

Ierasti meža koku sēklu vākšana notiek sēklu plantācijās, kas tiek veidotas sadarbībā ar Latvijas Valsts Mežzinātnes institūtu “Silava”, audzējot potētas priedes. No šo čiekuru sēklām izaudzētais mežs būs ražīgāks, ātraudzīgāks un ar kvalitatīvāku koksni. Savukārt sēklu ievākšana mežaudzēs notiek retos gadījumos un to veic speciāli izdalītās ģenētisko resursu mežaudzēs, kur meža reproduktīvā materiāla noteikumi paredz izcirtumu atjaunošanu ar tās pašas vietas sēklas materiālu jeb izaudzētiem stādiem no attiecīgajā vietā ievāktajām sēklām.

Kopumā LVM droni tiek izmantoti “LVM Mežkopība”, “Koksnes produktu ražošana un piegāde”, “LVM Zemes dzīles”, Meža infrastruktūras, Nekustamo īpašumu pārvaldes, Korporatīvās plānošanas daļas, Komunikācijas daļas un Drošības kontroles daļas darba vajadzībām.

“Galvenokārt bezpilota gaisa kuģis tiek izmantots apsekošanas vajadzībām, kā palīgrīks ātrākai, efektīvākai datu ieguvei. Visvairāk tos pielietojam meža meliorācijas sistēmu apsekošanā, potenciāli bojātu audžu un potenciālo bebraiņu apsekošanā, mežizstrādes kvalitātes noteikšanai, vēja radīto bojājumu noteikšanai un tamlīdzīgos darbos. Kopējais darbu skaits, kurā bezpilota gaisa kuģa izmantošana sniedz efektivitāti ir vairāk nekā 30. Iepriekš lielākā daļā šo darbu tika veikti darbiniekam dodoties ar kājām, izstaigājot konkrētās meža platības un iegūstot vajadzīgo informāciju,” skaidro LVM bezpilota gaisa kuģu ekspluatācijas vadītājs Kārlis Linde.

Pašreiz uzņēmumā strādā 297 darbinieki, kas nokārtojuši tālvadības pilota apliecību. Veikto lidojumu skaits ar droniem ir mainīgs – ziemas mēnešos tie nepārsniedz dažus simtus. Taču vasaras un rudens mēnešos lidojumu skaits kopā sasniedz pat pāris tūkstošus un lielākā daļa pilotu tos aktīvi izmanto darba uzdevumu veikšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI