DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. decembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes

Valsts prezidenta Egila Levita runa konkursa “Eksporta un inovācijas balva 2022” laureātu apbalvošanas ceremonijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Labvakar, ministres kundze!

Dārgie uzņēmēji!

Man ir patiess prieks jūs šovakar uzrunāt tik īpašā vietā, atjaunotājā Rīgas cirka ēkā, kas ir viena no vecākajām patstāvīgajām cirka ēkām Eiropā. Pēdējo reizi es šeit biju droši vien pirms kādiem 50 gadiem – izskatās pavisam citādāk!

Līdzīgi kā šī ēka, kas ir vēl vecāka nekā mūsu Latvijas valsts (celta 1888. gadā), mēs piedzīvojam straujas pārmaiņas un transformāciju.

Pēc eksporta rekordiem bagātā 2021. gada šis gads ir atnesis milzīgus izaicinājumus daudziem uzņēmējiem.

Krievijas agresīvais karš Ukrainā, piegāžu ķēžu pārrāvumi, enerģijas cenu krīze – šie ir tikai daži no ārējiem faktoriem, kas tagad ietekmē mūsu katra ikdienu.

Ģeopolitiskā situācija pasaulē ir radījusi jaunus apstākļus, kas jums kā eksportējošiem uzņēmējiem liek īpaši pielāgoties un būt piesardzīgākiem.

Par spīti tam mēs šovakar godināsim tos Latvijas uzņēmējus, kuri uzdrošinās, riskē un veiksmīgi īsteno izvirzītos mērķus.

Laikā, kad ilgtspēja, zaļā transformācija un digitalizācija kļūst par neatņemamu daļu no uzņēmēju ikdienas, viņi nepretojas pārmaiņām, bet, tieši otrādi, tajās saskata iespējas.

Eiropas zaļais kurss un digitalizācijas politika uzņem apgriezienus, un mūsu ekonomikā šogad sāks ieplūst arī Eiropas Atveseļošanas fonda līdzekļi.

Tādēļ mēs visi kā sabiedrība iegūstam no uzņēmumiem, kas pieprasa no sevis un partneriem augstākus standartus, kas darbojas pēc labākās prakses un kas uzņēmumos novērtē savus cilvēkus, kuri ikdienā velta zināšanas, laiku un prasmes, lai palīdzētu uzņēmumam augt.

Tieši investīcijas cilvēkos, prasmju un zināšanu paaugstināšanā būs noteicošais faktors Latvijas konkurētspējai globālajā tirgū.

Esmu jau vairākkārt uzsvēris, ka izglītībai, zinātnei un inovācijām ir jābūt Latvijas ekonomikas izrāviena pamatā. Es nāku no pirmās jaunā ministru kabineta sēdes, kur teicu uzrunu un īpaši pozitīvi izcēlu to, ka jaunajā valdības deklarācijā ir paredzēts dubultot finansējumu līdz 1,5 % no IKP augstākajai izglītībai, zinātnei, pētniecībai un inovācijām. Šajā deklarācijā, kas ir valdības pamats, ir arī virkne punktu, kas uzlabos Latvijas uzņēmēju konkurētspēju Eiropas un pasaules tirgū.

Mums ir jāveic ieguldījumi šodien, lai mūsu sabiedrības labklājība iegūtu no pašu ieviestām inovācijām un tehnoloģijām. Investīcijas mūsu pašu cilvēkos nodrošinās labklājību sabiedrībai, pēc kā mēs tiecamies.

Jaunajai valdībai, kas šodien tika apstiprināta Saeimā un kuras pirmā sēde jau ir notikusi, ir daudz risināmu jautājumu, bet, pēc manām domām, šis ir viens no galvenajiem.

Arī Ekonomikas ministrijai un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA) nākamajā gadā būs daudz darāmā. Bet tur ir jau ļoti labas iestrādnes. Īpaši gribu izcelt LIAA līdzšinējo darbu mūsu eksportspējas veicināšanā.

Es ceru, ka uzņēmēji arī turpmāk varēs paļauties uz jūsu – LIAA, Ekonomikas ministrijas un visas valsts pārvaldes – tālredzību un atbalstu, īpaši mūsu ekonomikai tik sarežģītajā laikā.

Es vēlos izmantot iespēju un pateikties visiem uzņēmējiem un valsts iestāžu darbiniekiem, kuri šajā gadā ir pašaizliedzīgi palīdzējuši Ukrainas civiliedzīvotājiem, sūtot ziedojumus un sniedzot atbalstu šeit, Latvijā, un Ukrainā.

Mēs visi varam būt lepni par mūsu sabiedrību, kas šajā laikā Ukrainas cilvēkiem izrāda milzīgu līdzcietību. Sasummējot visa veida atbalstu – finansiālo, humāno, militāro –, Latvija, ņemot vērā mūsu iekšzemes kopprodukta apjomu, ir pirmajā vietā pasaulē, palīdzot Ukrainai. Mēs varam būt lepni par šo solidaritāti, ko mēs izrādām citai demokrātiskai valstij Eiropā.

Eksporta un inovācijas balva notiek jau 17. gadu, un man ir gods kā Valsts prezidentam būt šīs balvas patronam.

Kopā ar jums es nepacietīgi šovakar sekošu līdzi ceremonijai, un apsveicu visu balvu uzvarētājus, īpaši “Eksporta čempionu”, kuru man būs gods pasniegt šī vakara noslēgumā.

Novēlu visiem jauku un izdevušos vakaru!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI