DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. novembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvijas Banka rīkos diskusiju "Inflācija: toreiz un tagad"

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 14. decembrī, plkst. 14.00–16.00 Latvijas Banka rīkos Ekspertu sarunu "Inflācija: toreiz un tagad". Diskusija notiks klātienē Latvijas Bankas telpās Rīgā, K.Valdemāra ielā 1B, kā arī to varēs vērot tiešraidē – vietnē makroekonomika.lv.

Ekspertu saruna veltīta aktuālākajai tēmai ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas un pasaules mērogā – strauji augošajai inflācijai un tās iemesliem.

2022. gada oktobrī cenas bija vidēji par 21.8% augstākas nekā pirms gada, pārsniedzot 2009. gada cenu kāpuma pīķi, turklāt paredzams, ka situācija būs saspringta vēl kādu laiku, globālajām energoresursu un pārtikas cenām saglabājoties augstām.

Sabiedrībai joprojām nav skaidrs – šis ir 2009. gada augstās inflācijas scenārija atkārtojums vai šoreiz inflācijas iemesli un līdz ar to pielietojamie tās savaldīšanas risinājumi ir citi? Latvijas Bankas rīkotajā ekspertu sarunā apskatīsim pašreizējo inflāciju no vairāku to ietekmējošo faktoru viedokļa – enerģijas cenu kāpuma, pārtikas cenām, situācijas darba tirgū, kā arī no fiskālās un monetārās politikas puses. Uz diskusiju aicināti attiecīgo jomu vadošie eksperti, kuri sniegs savu ieskatu cenu attīstības tendencēs un prognozēs. Kopīgi spriedīsim, ko šoreiz darīt, lai iespējami ātri un nesāpīgi savaldītu augsto cenu skrējienu.

Ekspertu sarunu moderēs Latvijas Bankas ekonomists, Monetārās politikas pārvaldes vadītāja vietnieks Mārtiņš Bitāns. Sarunu ievadīs M. Bitāna ieskats šā gada inflācijas tendencēs Latvijā, skaidrojot inflācijas iemeslus kā globālā, tā arī vietējā līmenī, salīdzinot tās ar norisēm "trekno gadu" krīzes laikā 2009. gadā un mēģinot saprast, ko gaidīt tuvākajā un tālākajā nākotnē. Tiks atklāti vērtēts arī tas, kā inflāciju ietekmēja iepriekšējo gadu centrālo banku īstenotā atbalstošā monetārā politika.

Ekspertu sarunas dalībnieki un diskusijas tēmas:

  • Anta Praņēviča, "Figure Baltic Advisory" vadošā konsultante un valdes locekle, kura komentēs, kā augsta inflācija ietekmē attiecības starp darba devējiem un darba ņēmējiem? Ko saistībā ar darba samaksu pieprasa darbinieki un ko var atļauties uzņēmēji?
  • Asoc. prof. Dr. oec. Ingūna Gulbe, Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja, vadošā pētniece, sniegs ieskatu, kā globālās norises ietekmē pārtikas cenas Latvijā? Kad pārtikas cenu kāpums apstāsies – globāli un Latvijā?
  • Andris Lāriņš, AS "SEB banka" Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs, vērtēs, kā finanšu tirgus dalībnieki vērtē centrālo banku iepriekšējo ietekmi uz inflācijas kāpumu un pašreizējos centienus ierobežot inflāciju? Cik ilgi un cik strauji procentu likmes kāps turpmāk, un cik ilgi tās saglabāsies augstā līmenī?
  • Jānis Miķelsons, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas izpilddirektors, analizēs, kādas un cik noturīgas ir pašreizējās cenu tendences globālajos energoresursu tirgos, Eiropā un Baltijas reģionā? Cik cieša ir saistība starp globālo energoresursu cenām un to, ko mājsaimniecības "jūt" savos maciņos?
  • MSc. oec. Mārtiņš Āboliņš, AS "Citadele banka" ekonomists, Fiskālās disciplīnas padomes loceklis, sniegs atbildes uz vairākiem jautājumiem – kā līdzšinējais valsts atbalsts uzņēmumiem un mājsaimniecībām ir ietekmējis inflāciju Latvijā? Cik efektīvi ar inflāciju var cīnīties ar fiskālās politikas palīdzību?

Gatavojoties ekspertu diskusijai, iespējams iepazīties ar vairākiem Latvijas Bankas ekonomistu materiāliem par šo tematu:

Tiešraides laikā būs iespējams uzdot jautājumus ekspertiem – "sli.do", kods #inflacija.

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem ir iespēja vērot diskusiju tiešraidē makroekonomika.lv (https://www.makroekonomika.lv/ekspertu-saruna-inflacija-toreiz-un-tagad) vai klātienē (iepriekš piesakoties, rakstot uz e-pasta adresi janis.silakalns@bank.lv).

Ieskats iepriekšējās Ekspertu sarunās par dažādiem Latvijas tautsaimniecībai būtiskiem jautājumiem – https://www.makroekonomika.lv/ekspertu-sarunas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI