DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. novembrī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

Ar spožām jauniešu idejām noslēdzies kultūras datu hakatons

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Noslēdzies Kultūras datu hakatons, ko rīkoja Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB), Latvijas Kultūras akadēmiju (LKA), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), SIA “DATI Group” un SIA “Izglītības sistēmas” (E-klase). Kopumā pieteicās 36 komandas ar 124 dalībniekiem no visas Latvijas, un finālā iekļuva piecas labākās idejas un pieci labākie tehnoloģiskie risinājumi.

Šogad hakatons bija veltīts kultūras datos balstītu produktu vai pakalpojumu ideju un lietotņu radīšanai, un hakatona rīkotāji LATA īpašu uzmanību aicināja pievērst ne tikai tehnoloģiskajiem risinājumiem, bet arī ideju ģenerēšanai. Par uzvarētāju hakatonā kļuvusi komanda “417 Expectation failed” no Babītes vidusskolas ar projektu “Kultūras GPS”, bet ideju ģeneratorā par labāko komandu atzīta “Kultūrkults” no Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas ar projektu “Pamani visu”.                                                                                                             

Skolēnu uzdevums bija izmantot kultūrvēstures datus un digitālos objektus, lai attīstītu idejas par inovatīvām lietotnēm vai to prototipus un nodrošinātu sabiedrībai noderīgus produktus un pakalpojumus aizraujošai, jēgpilnai izklaidei un atpūtai, izglītošanās procesam, profesionālajai darbībai, kolektīvajai kopradei (crowd sourcing) utt. Konkursa dalībnieki radījuši tādus risinājumus un idejas kā, piemēram, lietotne, kas izglīto kultūras jomā, izmantojot atrašanās vietu, vietne, kas ērti sniedz iespēju atrast Latvijas kultūrvēsturiskos objektus, mājaslapa ar ierunātiem tekstiem, disleksijas mājaslapa, bots, kas palīdz atrast kultūras objektus Latvijā, izmantojot platformu Telegram u. c.

“Mums ir svarīgi jauniešos sēt atvērtības sēklas un cerēt, ka izaugs koki. Mācīt kritiski vērtēt datus un to avotus, visiem kopā veidojot viedāku, gudrāku sabiedrību, kurā kultūra nav kaut kas gaisīgs brīvajiem brīžiem, bet gan izcila iespēja, kas iet roku rokā ar inženierzinātnēm. Redzams, ka šī paaudze neies uz bibliotēku, izņemot ļoti specifiskus gadījumus, kad bez tā nevarēs iztikt. Jauniešiem informāciju vajag ātri vai nevajag vispār. Hakatona darbi lieliski parāda, cik stratēģiski svarīga ir mūsu kultūras datu digitalizācija un kultūras mantojuma saglabāšanas tehniskais nodrošinājums. Savukārt LNB un citu kultūras datu turētāju uzdevums ir ne tikai šī tehniskā puse, bet arī datu pasniegšanas veidi. Ceru, ka skolēnu hakatona darbi būs tam noderīgi un tiem būs nākotne,” stāsta LATA valdes priekšsēdētājs Jānis Tupulis.

Kā norāda konkursa rīkotāji, jauniešus satrauc sava novada problēmas un arī globāli izaicinājumi, piemēram, kā izdzīvot mūsdienu trauksmainajā pasaulē. Vienlaikus organizatori norāda uz satraucošu tendenci: vairākas idejas saistītas ar informācijas un tekstu vienkāršošanu, kas liecina, ka jaunieši nav gatavi lasīt garus tekstus, jo informācijas blīvums un ātrums pārsniedz viņu uztveres spējas.

“Digitalizācija notiek ārkārtīgi strauji. Jauniešiem tā ir pašsaprotama ikdiena, jo viņi ar to ir uzauguši. Informācija ir ātri iegūstama, tās ir ļoti daudz, tā nereti ir izkliedēta un virspusēja. Tieši tāpēc ir būtiski, lai mūsdienu jaunieši, kuru rokās būs visa valsts un sabiedrības nākotne, izaugsme un labklājība, prastu saskatīt svarīgo un izmantot iespējas, ko digitalizācija mums sniedz. Šāds hakatons ir lieliska iespēja uzzināt, kas jauniešiem šķiet aktuāls un interesants, iegūt inovatīvas idejas un risinājumus un iekļaut vai izcelt patiešām vērtīgas lietas mūsu ikdienas aktivitātēs visai sabiedrībai noderīgā veidā,” saka VARAM valsts sekretāra vietnieks digitālās transformācijas jautājumos Gatis Ozols.

Vērtējot hakatona rezultātus, tika ņemts vērā, cik inovatīvā veidā risinājumā lietoti atvērtie dati, kā iekļautas jaunākās tehnoloģijas, kāda ir idejas, lietotnes vai tās prototipa dzīvotspēja jeb sociāli ekonomiskais ieguvums, prezentācija, kā arī tas, cik tuvu rezultātam ir izstrādātais risinājums. Jauniešu risinājumus un idejas vērtēja “DATI Group” valdes padomnieks Aldis Gulbis, LNB digitālās bibliotēkas vadītājs Artūrs Žogla, LATA valdes priekšsēdētājs Jānis Tupulis, digitālā kultūras mantojuma pētniece, sociālantropoloģe, LATA asociētais biedrs Elīna Ozoliņa, LVRTC valdes locekle Ilze Opmane-Jēgere, VARAM Informācijas sabiedrības politikas īstenošanas koordinācijas nodaļas sistēmanalītiķe Laima Amatniece un VARAM Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju politikas plānošanas un izveides nodaļas departamenta direktora vietnieks – nodaļas vadītājs Lauris Linabergs.

Hakatonā ar jauniešu komandām strādāja virkne mentoru no LVRTC, Tartu Universitātes, LATA, “Oracle”, eazyBI,

Mērniecības datu centra, “SunGIS”, “OpenStreetMap” kopienas / “Data Working Group”, “7Sprints” UAB (Frontu), Valsts zemes dienesta, Latvijas Universitātes, “Emergn”, “Autentica” un “Rix Technologies”.

Gan hakatona, gan ideju ģeneratora uzvarētāju komandas balvā saņems 500 eiro, 2. vietas ieguvēji – 300 eiro, bet 3. vietas ieguvēji – 150 eiro; naudas balvas paredzētas arī piesaistītajiem ekspertiem. Par balvām rūpējās “Autentica”, “TET”, “Mērniecības Datu Centrs”, “Latvijas Nacionālā Bibliotēka”, “E-klase” un “SunGIS”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI