DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. novembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

“Rīgas Meži”: šogad iedzīvotāji teju divreiz aktīvāk piesakās cirsmu atlieku vākšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šogad teju divas reizes palielinājusies iedzīvotāju interese par meža cirsmu atlieku vākšanu, ko bez maksas piedāvā SIA “Rīgas Meži”. Uzņēmums ir saņēmis jau vairāk nekā simts iesniegumu ar vēlmi iegūt pēc mežistrādes darbiem mežos palikušos koku stumbrus, kuru diametrs nepārsniedz 30 cm, galotnes un zarus. Tāpat iedzīvotāji malkai var vākt arī pēc jaunaudžu kopšanas nozāģēto pamežu, krūmus. Šādu iespēju uzņēmums cilvēkiem piedāvā pēc tam, kad konkrētajā teritorijā pilnībā pabeigta mežistrāde, zaru savākšana un šķeldošana.

Svarīgi ievērot:

  • Atļaujas saņemšana: lai uzsāktu vākt cirsmu atliekas, konkrētajā mežniecībā jāsaņem atļauja. Pēc tam mežniecības pārstāvis ierāda teritoriju, kurā atļauts vākt materiālus apkurei, nosaka laiku, kā arī sniedz citus norādījumus, kuri konkrētajā vietā jāievēro (piemēram, ceļi, pa kuriem drīkst izvest savākto koksni).
  • Ciršanas atliekas ir: pēc mežizstrādes un meža kopšanas darbiem uz zemsedzes palikušie koku zari vai mazie kociņi. Tie nav atsevišķi stāvoši nokaltušie koki vai zemē guļošie stumbri, kuros mitinās kā putni, tā arī kukaiņi un kuri ir nozīmīgi daudzu augu un dzīvnieku sugu pastāvēšanai un bioloģiskās daudzveidības nodrošināšanai, t.sk. tie kalpo kā barotnes.
  • Drošības prasības: darbu laikā jālieto ķivere, jāvelk droši apavi un apģērbs. Malkas vācējiem ir jārūpējas arī par to, lai netiktu apdraudēta citu meža apmeklētāju drošība. Tāpat, dodoties uz mežu, “Rīgas Meži” aicina ievērot ugunsdrošības pasākumus, kā arī vadīties pēc principa: “Ko mežā ienes, to iznes!”

Noteikto apkures materiālu vākšana bez atļaujas, saskaņojuma un drošības prasību ievērošanas ir aizliegta. Ikdienā “Rīgas Mežu” mežsargi dodas apgaitās un uzrauga mežā notiekošo.

Tāpat “Rīgas Meži” aicina savās teritorijās esošās pašvaldības apzināt cilvēkus ar mazākiem ienākumiem, kuriem ciršanas atliekas būtu liels atspaids apkures sezonā. “Rīgas Mežu” mežniecību kontakti atrodami mājaslapā: https://rigasmezi.lv/lv/kontakti/.  

Tāpat “Rīgas Meži” atgādina, ka meža kopšanas darbi uzņēmuma aptuveni 60 000 ha pārziņā esošajos mežos faktiski notiek visu laiku (izņemot putnu ligzdošanu: aprīļa vidus – jūnija beigas). Tas nozīmē, ka ciršanas atliekas lielākā vai mazākā apjomā pieejamas teju visu gadu.

Līdz šim iedzīvotāju interese par iespēju bez maksas iegūt mežizstrādes atliekas vienlīdz aktīva bijusi visās piecās “Rīgas Mežu” mežniecībās – Daugavas (Ogres, Daugmales puse), Katrīnas (Limbažu puse), Gaujas (Ropažu, Ādažu puse), Tīreļu (Mārupes, Olaines puse), kā arī Rīgas mežniecībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI