DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. novembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Gada tumšākajā periodā LDz aicina satiksmes dalībniekus būt īpaši piesardzīgiem un modriem dzelzceļa sliežu tuvumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iestājoties gada vistumšākajam periodam, kad saule riet jau agrā pēcpusdienā un tumšais laiks sasniedz pat 17 stundas diennaktī, LDz aicina ikvienu iedzīvotāju  ņemt vērā, ka tumsa, nokrišņi un mainīgi laikapstākļi ir papildu riska faktors dažādiem satiksmes negadījumiem, tostarp nelaimes gadījumiem uz un pie dzelzceļa sliedēm. Turklāt, tā kā biežākie nelaimes gadījumu cēloņi uz un pie dzelzceļa ir neuzmanība un pārgalvība, tumšajā diennakts laikā, esot pie dzelzceļa vai šķērsojot to, ir jābūt īpaši vērīgiem un piesardzīgiem!

Rudens un ziemas sezonā mēs turpinām aktīvi nodoties darba, mācību, sporta un dažādām citām aktivitātēm arī diennakts tumšajā laikā, kas iestājas jau pēc plkst.16.00 dienā. Turklāt vēl ilgi pēc tumsas iestāšanās notiek arī intensīva dzelzceļa satiksme, tāpat uz ielām turpinās arī gājēju, autovadītāju un citu satiksmes dalībnieku kustība.

“Tumšajā diennakts laikā cilvēkiem, kuriem savās ikdienas gaitās jāšķērso dzelzceļš, ir jābūt divtik modriem un piesardzīgiem. Arī ziemas apģērbs - biezās cepures, kapuces, šalles, kurās mēdzam ietīties, slēpjoties no vēja vai slapjdraņķa - var ierobežot apkārt notiekošajam pievērsto uzmanību. Tādēļ jebkādām citām blakus darbībām - mūzikai austiņās, ziņu pārlūkošanai telefonā un visam pārējam - ir jābūt pilnībā pārtrauktām, nopauzētām! Tas ir vienkāršs, bet ļoti svarīgs likums, kas jāievēro dzelzceļa tuvumā, lai nenotiktu nelaime”, atgādina LDz galvenais tehniskais inspektors Dainis Zvaners.

Neraugoties uz to, ka dzelzceļa ritošais sastāvs ir aprīkots ar jaudīgiem prožektoriem, mašīnista iespēja ieraudzīt bīstamību tumšajās diennakts stundās un sliktos laikapstākļos ir mazāka, un vilciena bremzēšanas ceļš var sasniegt pat 1 kilometru.

Šī gada 10 mēnešos negadījumos uz un pie dzelzceļa sliedēm dzīvību ir zaudējuši jau 12 cilvēki, bet traumēti ir vēl trīs cilvēki. Lielākā daļa no šiem nelaimes gadījumiem notikuši pašu cietušo vai bojā gājušo neuzmanības vai pārgalvības dēļ.

VAS “Latvijas dzelzceļš”, iestājoties tumšākajam gada laikam, turpina informatīvo drošības kampaņu “Redzi sliedes – nopauzē!”, aicinot gājējus, riteņbraucējus, autovadītājus un citus satiksmes dalībniekus - nopauzēt kustību pirms dzelzceļa šķērsošanas. Tāpat tas ir aicinājums apturēt austiņās skanošo mūziku, saraksti vai ziņu pārlūkošanu viedierīcē, arī nopauzēt domu karuseli par darba vai ikdienas lietām, kas novērš uzmanību - pacelt acis, ieklausīties un šķērsot sliedes tikai drošā brīdī un tam atļautā vietā, lai varētu dzīvot tālāk.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI