DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Rudens cerība 2022 – bērnu un jauniešu prasmju attīstība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizvadītās nedēļas nogalē notika skautu un gaidu nometne “Rudens cerība 2022”, kurā dalībnieki tika aicināti vairāk domāt par to, kā kļūt noderīgiem savai Latvijai, apgūstot  āra dzīves, pirmās palīdzības, saziņas un sadarbības prasmes, pētot Latvijas vēsturi un izdzīvojot tās tapšanas stāstu.  No 27.-30. oktobrim Siguldā, Laurenču pamatskolā pulcējās 270 bērni un jaunieši no dažādām Latvijas vietām.

“Rudens cerība” ir Rīgas 155. skautu vienības tradīcija jau 24 gadus, un  šogad nometne tapa  sadarbībā ar Sigudas 83. skautu un gaidu vienību un āra dzīves apmācību centru “Pelēkais Vilks”. Šī ir vieta, kur pulcējas bērni un jaunieši, kuri tikko kā uzsākuši darbību organizācijā, kā arī jau pieredzējuši organizācijas dalībnieki. Karš Ukrainā mudināja arī pašiem domāt par savām spējām, izturību un lojalitāti savai valstij.  Tāpēc šī gada nometnes mērķis bija  rūdīt sevi fiziski, morāli un zināt,  kā rīkoties neparedzētos gadījumos. Dalībnieki apguva pirmās palīdzības prasmes, kā darbojas automašīna, nomainīt tās bojāto riepu, uzcelt telti, komunikāciju ar rācijām, orientēšanās prasmes, kā arī uzzināja vairāk par Latvijas armiju un gaidāmo Valsts Aizsardzības dienestu.

Nometnē piedalījās skauti un gaidas, brīvprātīgie skautu un gaidu vadītāji no Rīgas, Jūrmalas, Tukuma, Siguldas, Liepājas, Ogres, Ogresgala, Baldones, Kocēniem, Valmieras, kā arī no nupat dibinātas latviešu skautu un gaidu vienības Briselē.

“Jo vairāk nometnēs esi bijis, jo grūtāk Tevi pārsteigt, bet pēc tik ilgas pauzes, šī bija ļoti laba.”  pēc nometnes saka Justīne Zīmele (17), Ogres 29. skautu un gaidu vienība.

“Nometne bija ļoti interesants notikums. Man ļoti patika pirmās palīdzības nodarbības. Esot organizācijā, pazīstu daudzus jauniešus no visas Latvijas un tāpēc priecājos, ka varu satikt savus draugus no citām vienībām.” tā Līva Kuple (15 g), Tukuma 12.skautu un gaidu vienība.

Nometne tika organizēta sadarbībā ar āra dzīves apmācību centru “Pelēkais vilks”. Tā tapa ar Laurenču sākumskolas, Siguldas novada pašvaldības, Rīgas pašvaldības, Ogres novada pašvaldības un dalībnieku vecāku atbalstu, kā arī Apvienoto Nāciju bērnu fonda un Izglītības un zinātnes ministrijas valsts jaunatnes politikas atbalsta programmu ietvaros, tās galvenie organizatori – brīvprātīgie skautu un gaidu vadītaji.

2022/2023.gada sezonā, skauti un gaidu vienības darbojas Rīga, Liepājā, Tukumā, Jūrmalā, Ogrē, Ogresgalā, Kocēnos, Valmierā, Siguldā, Jēkabpilī, Vabolē (Daugavpils nov.), Stāķos (Gulbebes novads), Briselē (Beļģijā), pamazām darbība tiek atjaunota arī Cēsīs un Ādažos. Meklējam vadītājus Rēzeknē un Ķekavā.

Skautisms un gaidisms ir pasaules lielākā jaunatnes neformālās audzināšanas brīvprātīga kustība, kas papildina skolu un ģimeni. Tās mērķis ir audzināt jaunatni par krietniem un derīgiem savas valsts un pasaules pilsoņiem. Skautisms un gaidisms attīsta pārliecību, vajadzību izzināt, atklāt un gribu mācīties. Šobrīd Latvijā ir vairāk kā 750 aktīvu skautu un gaidu. Biedrība “Latvijas Skautu un Gaidu centrālā organizācijā” ir pasaules skautu un gaidu organizāciju WOSM (World Organization of the Scout Movement) un WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) dalīborganizācija.

Organizācijas konti sociālajos medijos: www.facebook.com/skautiungaidas/ , www.twitter.com/skautiungaidas/ ,www.instagram/skautiungaidas/ , www.skauti.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI