DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pēc VUGD paziņojuma par atsevišķu posteņu slēgšanu, apdrošinātāji ar bažām gaida ziemas iestāšanos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) paziņojuma, ka darbinieku trūkuma dēļ īslaicīgi līdz gada beigām plānots slēgt 18 dienesta posteņus Latvijā, Latvijas Apdrošinātāju asociācija (LAA) un tās biedri ar bažām gaida ziemas iestāšanos, kad ierasti palielinās ugunsgrēku skaits kā privātajā, tā komercsektorā.

Publiski VUGD vadītājs ģenerālis Oskars Āboliņš paudis, ka paredzēts apturēt mazāk noslogotu posteņu darbību, kas nozīmē, ka laiks, kas nepieciešams no izsaukuma brīža līdz ugunsgrēka dzēšanas uzsākšanai, visdrīzāk atsevišķos reģionos pieaugs, kas savukārt rada papildu satraukumu apdrošinātājiem. “Šā gada apkopotā informācija liecina, ka atsevišķās īpašumu grupās jau tagad esam pārsnieguši vai pietuvojušies pagājušā gada kopējai negadījumu statistikai, lai gan ziema vēl nav sākusies un pašreiz laikapstākļi mūs lutina,” saka LAA prezidents Jānis Abāšins.

VUGD apkopotā statistika liecina, ka šā gada deviņos mēnešos noliktavas degušas 23 gadījumos, kas ir identisks apjoms šai kategorijai visa pērnā gada laikā. Satraukumu rada arī ugunsgrēki būvobjektos, kas 2022. gadā konstatēts 15 reizes, bet 2022. gada 12 mēnešos 18 reizes. Arī ražošanas ēkas degušas samērā bieži – šogad 120 gadījumos laika posmā no janvāra līdz septembra beigām, bet pērn 122 gadījumos visa gada garumā. Kopā pērn VUGD reģistrējis ap 6717 ugunsgrēku, no kuriem aptuveni trešdaļa izcēlušies dažādās dzīvojamās un nedzīvojamās ēkās. Katru trešo ēku ugunsgrēku izraisījusi klienta īpašumā esoša nedroša elektroinstalācija vai bojātas elektroierīces.

“Jāņem vērā, ka kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā un energoresursu cenu kāpuma, arvien vairāk iedzīvotāju un uzņēmumu mainījuši savas apkures sistēmas, atsakoties no relatīvi drošākās gāzes vai elektrības apkures, un izvēloties lētākas alternatīvas, piemēram, malkas vai granulu apkuri. Diemžēl, cilvēki ne vienmēr tās pareizi ekspluatē un nodrošina to regulāru apkopi, tāpēc apdrošinātāji ir satraukušies ne vien par aukstā laika tuvošanos, kad ugunsnelaimju skaits mēdz būtiski palielināties, bet īpaši – par VUGD lēmumu īslaicīgi un periodiski uz laiku apturēt atsevišķu mazāk noslogoto posteņu darbību,” saka J.Abāšins.

LAA aicina Iekšlietu ministriju un VUGD vēlreiz pārskatīt pieņemto lēmumu un meklēt citus risinājumus, neslēdzot dienesta posteņus vai darot to mazākā apjomā nekā pašreiz plānots, vai atjaunojot posteņu darbību pēc iespējas ātrāk. Tāpat arī uzņēmējiem un privātpersonām asociācija iesaka pārbaudīt savu apkures sistēmu drošību, veicot visus nepieciešamos priekšdarbus, lai izvairītos no ugunsnelaimēm.

Latvijas Apdrošinātāju asociācija (LAA) ir dibināta 1993. gada 12. augustā, tā pārstāv Latvijas apdrošināšanas nozares kopējās intereses, lai veicinātu nozares attīstību. LAA ir 14 biedri – 8 riska un 6 dzīvības apdrošinātāji, kuri kontrolē >99% no Latvijas apdrošināšanas tirgus. LAA ir Eiropas apdrošinātāju apvienības Insurance Europe biedrs. Kopš 2004. gada darbojas arī asociācijas ombuds jeb ārpustiesas atlīdzību strīdu izskatīšanas institūcija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI