DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Latvijas Pasts izdod pastmarku par godu Latvijas Republikas Saeimas simtgadei

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

Atzīmējot Latvijas Republikas Saeimas 100.gadadienu, Latvijas Pasts 2022.gada 20.oktobrī izdod jaunu pastmarku un aploksni, kas simboliski vēsta par uzticību mūsu valsts lielākajām vērtībām – brīvībai, neatkarībai un demokrātijai. Filatēlijas jaunumus sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 20.oktobrī pasta centrā Sakta Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst.9 līdz 18, savukārt Saeimas namā plkst.15 plānots svinīgs pastmarkas prezentācijas pasākums.

Jaunās pastmarkas nominālvērtība ir 1,20 eiro, un tā atbilst vēstuļu korespondences līdz 20 gramiem apmaksai Latvijas teritorijā, savukārt pastmarkas tirāža sasniedz 25 000 eksemplārus. Līdz ar pastmarku tiks izdota arī speciāla aploksne 800 eksemplāru tirāžā. Filatēlijas izdevumu dizaina autore ir Arta Ozola-Jaunarāja.

Pastmarkas un aploksnes vizuālais noformējums tapis sadarbībā ar Latvijas Republikas Saeimu, un tajā māksliniece A.Ozola-Jaunarāja izmantojusi Dārzkopības institūta vadošās pētnieces un Saeimas simtgadei veltītās ceriņu šķirnes selekcionāres Sarmītes Strautiņas fotomateriālus.

Saeimas simtgades ceriņu šķirne ir selekcionēta Dārzkopības institūtā, un tās nosaukums ir Brīve, kas simboliski vēsta par uzticību mūsu valsts lielākajām vērtībām – brīvībai, neatkarībai un demokrātijai. Uz filatēlijas jaunumiem redzams arī Latvijas parlamenta simtgades logo ar stilizētu ceriņa ziedu, ko ieskauj parlamenta izkārtojums amfiteātra formā.

Latvijas Republikas Saeima šogad svin nozīmīgu jubileju – aprit 100 gadu, kopš pirmo reizi sanāca 1.Saeima, kas uz savu pirmo sēdi pulcējās 1922.gada 7.novembrī pulksten 12. Līdz ar parlamenta sanākšanu stājās spēkā arī Latvijas valsts pamatlikums jeb Satversme, kas noteica valsts iekārtu un varas īstenošanas principus.        

2022.gada 1.novembrī darbu sāks jau 14.Saeimas sasaukums. Parlamenta ievēlēšanas un darbības pamatprincipi palikuši nemainīgi cauri laikiem.

Saeimas namā 20.oktobrī plkst.15 plānots svinīgs jauno filatēlijas izdevumu prezentācijas pasākums.

Jauno pastmarku un aploksni Latvijas Republikas Saeimai 100 iespējams aplūkot šeit.

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 28.oktobrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI