DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Būs plašākas iespējas bezmaksas sabiedriskā transporta ieviešanai mazapdzīvotās vietās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai nodrošinātu plašākas iespējas bezmaksas sabiedriskā transporta nodrošināšanai mazapdzīvotās vietās, kā arī veicinātu efektīvāku lēmumu pieņemšanu, valdība šodien, 4. oktobrī, apstiprināja Satiksmes ministrijas rosinātās izmaiņas normatīvajā regulējumā.

Ar mērķi nodrošināt sabiedriskā transporta pakalpojumu pieejamību un iedzīvotāju mobilitāti visā valsts teritorijā pirms gada mazapdzīvotās vietās ieviesti bezmaksas reģionālo autobusu maršruti (reisi). 2021. gadā bezmaksas braukšana ieviesta četros maršrutos pilnā apmērā un 10 maršrutu 33 reisos. Tie noteikti atbilstoši kritērijiem – apdzīvotības blīvums, citu maršrutu pieejamība, ieņēmumi no pārdotajām biļetēm, reisu skaits reģionālās nozīmes maršrutā, valsts finansējuma apmērs. Bezmaksas maršruti tika ieviesti uz vienu gadu, lai pēc iegūtās pieredzes izvērtētu risinājuma efektivitāti un veiktu kritēriju precizēšanu atbilstoši iedzīvotāju mobilitātes vajadzībām. Prakse rāda, ka šis jauninājums ir attaisnojies – pasažieru skaita palielinājums novērojams gandrīz visos attālajos pagastos – Istras, Līdumnieku, Valkas, Rugāju, Jercēnu, Jaunauces, Plāņu u.c.

Satiksmes ministrijas rosinātie grozījumi Ministru noteikumos Nr. 634 “Sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanas kārtība maršrutu tīklā” precizē kritērijus, pēc kuriem sabiedriskā transporta pakalpojumi reģionālās nozīmes maršrutos mazapdzīvotās vietās tiek sniegti bez maksas.

Grozījumi normatīvajā regulējumā nosaka, ka bezmaksas reisu ieviešanai apdzīvotības blīvumam ir jābūt mazākam par 4,5 iedzīvotājiem uz kvadrātkilometru (iepriekš rādītājs bija mazāk par četriem iedzīvotājiem uz kvadrātkilometru). Noteikts, ka bezmaksas reisus varēs ieviest arī tad, ja tie pilnībā pārklāsies ar citiem maršrutiem, ar nosacījumu, ka kopējais reisu skaits dienā nepārsniedz sešus (iepriekš bezmaksas reisi nevarēja būt paralēli citiem maršrutiem). Reģionālās nozīmes maršrutus (reisus), kuros sabiedriskā transporta pakalpojumi tiek sniegti bez maksas, apstiprina Sabiedriskā transporta padome uz diviem gadiem ar nosacījumu, ka gada laikā tiek veikta šo maršrutu (reisu) pārvērtēšana. Vienlaikus bezmaksas maršrutu ieviešanai ir mazināts obligāto kritēriju skaits un noteikti nosacījumi, kas dod iespēju lemt par bezmaksas reisu turpināšanu un uzsākšanu.

Līdztekus ar bezmaksas maršrutu ieviešanai tiek īstenota virkne citu pasākumu, attīstot iedzīvotājiem ērtu un mūsdienīgu reģionālo sabiedrisko transportu. Vilcienu satiksmes modernizācijas ietvaros jau nākamajā gadā sāks kursēt 32 jaunie mūsdienīgie elektrovilcieni maršrutos Rīga-Aizkraukle, Rīga-Skulte, Rīga-Tukums, tāpat līdz 2023. gada beigām plānots izbūvēt 48 paaugstinātās vilcienu platformas un tiks īstenoti projekti drošības uzlabošanai un ātruma palielināšanai.

Lai nodrošinātu iespēju pasažieriem braukt ar jauniem, ērtiem autobusiem, autopārvadātāju konkursos tiek izvēlēti reģionālie pārvadātāji, kas nodrošina braukšanu mūsdienīgos autobusos, kas jau kursē Bauskā, Daugavpilī, Saldū, Liepājā, Kuldīgā, Krāslavā, Pierīgas reģionā, Preiļos, Jēkabpilī, Aizkrauklē un Ogrē. Vienlaikus tiek attīstīta vienota sabiedriskā transporta biļešu sistēma, kas dos iespēju iegādāties vienu biļeti braucienam līdz galamērķim ar dažādiem transporta veidiem. Vienotā biļete tiek ieviesta pakāpeniski, un jau tagad to var iegādāties braucieniem atsevišķos reģionālo autobusu maršrutos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI