DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. septembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

“Rīgas Meži” vērtīgajās teritorijās koksni iegūst tikai pēc rūpīgas izpētes

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja (MVK) otrdien, 2022.gada 20.septembrī, uzklausīja SIA “Rīgas Meži” informatīvo ziņojumu par šogad veiktajiem mežizstrādes darbiem, īpašu uzmanību pievēršot tam, kas paveikts, nodrošinot meža kopšanu atbilstoši jaunajai – saudzējošākai pieejai, īpašu uzmanību pievēršot dabas un rekreācijas vērtību saglabāšanai un attīstībai.

Ņemot vērā pērn septembrī komitejā atbalstītos grozījumus “Rīgas Mežu” dokumentā “Meža apsaimniekošanas plāns” (līdz 2026.gadam), šogad uzņēmuma plānotais iegūstamās koksnes apjoms ir 150 000 m3, kas ir par gandrīz 20% mazāks nekā sākotnēji bija paredzēts plāna iepriekšējā versijā.

Saimnieciskajos mežos koksnes ieguves apjoms šogad plānots 111 000 m3, savukārt teritorijās ar augstu dabas un rekreācijas vērtību koncentrāciju, kas atbilstoši pagājušā gadā veiktajam izvērtējumam, ir 48% no kopējās mežu zemes platības un koksnes ieguves apjoms tiek samazināts līdz 39 000 m3. Saimnieciskajos mežos šā gada plāns ir izpildīts 75% apmērā, vērtīgajās – dabas un rekreācijas teritorijās – 15% apmērā no plānotā.

“Mūsu jaunā meža kopšanas pieeja nosaka, ka teritorijās ar augstu dabas un rekreācijas vērtību koncentrāciju mežizstrādes mērķis vairs nav maksimāla koksnes kubikmetru ieguve, bet gan tajās esošo vērtību uzturēšanas nodrošināšana. Koksnes ieguve te ir tikai blakus process. Šajās vietās ainavu dizaina plānošana un veidošana uzņēmumam ir jauna prakse mežsaimniecības jomā. Mēs Latvijā esam šīs pieejas praktiskas īstenošanas “celmlauži”! Tāpēc jo sevišķi pirmo plānu izstrāde, pieredzes gūšana, ideju radīšana, metodisko materiālu izstrāde, pašu un sadarbības partneru apmācības, respektējot mežā notiekošos procesus un šo teritoriju apmeklētāju intereses un vajadzības, neļauj uzņēmumam sasteigt mežsaimnieciskos darbus,” uzsvēra uzņēmuma Meža apsaimniekošanas plānošanas nodaļas vadītājs Juris Zariņš.

“Rīgas Mežu” speciālisti šogad ir sagatavojuši jau 16 ainavu dizaina plānus vērtīgajām mežu teritorijām. Par sāktajiem un tuvākajā laikā paredzētajiem darbiem sniegta informācija sabiedrībai, pašvaldībām, bet par Rīgas teritorijā esošā Juglas meža kopšanu 2021.gada septembrī veikta sabiedriskā apspriešana un iedzīvotāju aptauja. Mežizstrādes darbi, atbilstoši ainavu dizaina plāniem, ir uzsākti piecos objektos: Juglas, Priedkalnes, Bukultu, Makstenieku un Ezerdruvu mežos. Daļā šo objektu mežizstrāde ir pabeigta, bet visās piecās vietās notiek meža sakārtošana – zaru savākšana, šķeldošana, ciršanas atlieku novākšana, celiņu sakopšana, barjeru un soliņu, ja tas plānots, uzstādīšana.

““Mežu apsaimniekošanas plāns” ir kā glezna! Patlaban mēs gūstam neatsveramu pieredzi, kā atbilstošāk iepazīstināt sabiedrību ar meža kopšanas mērķiem un paņēmieniem, kā pilnveidot sadarbību ar ārpakalpojumu partneriem. Pakāpeniski vairojam savu kompetenci un sadarbības partneru izpratni par saudzējošo mežizstrādi. Svarīgi, ka esam jau saņēmuši  atzinīgus novērtējumus no starptautisko meža sertifikācijas standartu auditoriem,” MVK sēdē norādīja J.Zariņš.

Komitejas iepriekš atbalstītās izmaiņas “Meža apsaimniekošanas plānā” paredz, ka jau no 2022.gada tika būtiski samazināti koksnes ieguves apjomi Rīgas un Pierīgas mežos, pilnībā  atsakoties no mežizstrādes Dabas aizsardzības pārvaldes projekta “Dabas skaitīšana” nokartēto meža biotopu teritorijās. Tāpat pērn pieņemtie grozījumi nosaka samazināt / ierobežot koksnes ieguvi dabas un rekreācijas teritorijās. Tā rezultātā šogad koksnes ieguves apjoms samazināts par 20%, bet 2023.gadā tiks samazināts par 27%.

Grozījumi “Mežu apsaimniekošanas plānā” tika veikti nolūkā paaugstināt dabas un rekreācijas vērtību aizsardzību, saglabāšanu un attīstību pašvaldībai piederošajos un uzņēmuma “Rīgas Meži” apsaimniekotajos mežos, izvēloties katrai vietai atbilstošāko mežsaimniecisko praksi. Lai izstrādātu plāna grozījumus, tika identificētas meža teritorijas ar dabas un rekreācijas vērtību koncentrāciju, kur mežizstrādi neveic vai arī tā tiek veikta ar ļoti būtiskiem ierobežojumiem. Šajā procesā tika noteiktas bioloģiski vērtīgās un rekreācijas mežaudzes, kurās jāveic padziļināta izpēte, lai noteikt, vai tajās ir daļēji vai pilnībā jāierobežo saimnieciskā darbība. Visbeidzot ir definēti nogabali, kur koksnes ieguve notiek kā plānots.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI