DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

VARAM: Dalība Ziemeļvalstu un Baltijas valstu digitālo ministru sanāksmē dos rezultātus vēl uzticamākas digitālās infrastruktūras nodrošināšanai valstī un stiprinās kompetenci risināt kiberincidentus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

6. un 7. septembrī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs piedalās Ziemeļvalstu un Baltijas valstu digitālo ministru sanāksmē un konferencē Oslo, kur kopā ar kolēģiem apspriedīs un dalīsies pieredzē par digitalizācijas iniciatīvām, tā veicinot ilgtspēju un digitālo tirgu paplašināšanas iespējas Ziemeļvalstu un Baltijas reģiona līmenī. 

Latvijā jau esam noteikuši arhitektūras prasības datu centriem un informācijas sistēmām ar mērķi samazināt to darbināšanai nepieciešamo resursu patēriņu. Balstoties uz uzkrāto pieredzi, secinām, ka vienotas metodoloģijas ieviešana skaitļošanas resursu efektivitātes novērtēšanai, labo prakšu apkopojums un pieejamība Ziemeļvalstu un Baltijas reģionā un arī visā Eiropā veicinātu digitālo iekārtu energoefektivitātes uzlabošanu. Tāpēc arī ir nepieciešama Ziemeļvalstu un Baltijas sadarbība, kas ļautu veidot kopīgus digitālos risinājumus  un efektīvāk izmantot resursus.

Ministrs uzsver: “Zaļa un digitāla ekonomika arvien vairāk tiek atzīta par galveno virzītājspēku cīņā ar klimata pārmaiņām, ilgtspējīgu izaugsmi, nabadzību, piesārņojumu, veselības jautājumiem un daudziem svarīgākiem mūsu dzīves aspektiem. Uzmanība šobrīd jāvērš uz to, lai mēs izmantotu ilgtspējīgas un klimatam draudzīgas tehnoloģijas.”

Savukārt 7. septembrī, ministrs Plešs piedalīsies  augsta līmeņa konferencē, kas veltīta digitāla un ilgtspējīga Ziemeļu - Baltijas reģiona attīstības jautājumiem. Tā pulcēs kuru valstu ministrus un līderus no uzņēmējdarbības vides un valsts sektora.

Konferences laikā ministri pārrunās digitālās drošības jautājumus, to vidū par informācijas aizsardzību datu pārraides laikā, tīkla drošības līmeņa stiprināšanu un citus digitālās vides drošības jautājumus. Karš Ukrainā liek meklēt risinājumus, lai nodrošinātu gatavību spējai atjaunot sistēmu darbību arī ārpus Eiropas Savienības valstu teritorijas. Pašreizējā situācijā tiek atbalstīti vēl vairāk pasākumu saistībā ar kvantu sakaru infrastruktūras attīstību un ieviešanu, lai aizsargātu jo īpaši kritiskās infrastruktūras un sensitīvos datus.

Ministrs uzskata: “Esmu pārliecināts, ka Ziemeļvalstu un Baltijas reģions ir digitāli attīstītākais un vadošais  šajā jomā ES, tāpēc mums nevajadzētu baidīties arī eksperimentēt un izmēģināt jaunas metodes un pieejas, lai stiprinātu un tālāk attīstītu Ziemeļu-Baltijas reģiona digitālās infrastruktūras iespējas. Apvienot zināšanas un idejas Ziemeļvalstu un Baltijas reģionā ir gudri un tālredzīgi.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI