DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. augustā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

VID turpina novērst sankcionēto preču ievešanu un izvešanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvalde kopš Eiropas Savienības izdoto normatīvo aktu spēkā stāšanās pastiprināti uzrauga visu sankcionēto preču veidu ievešanu un izvešanu. Piemēram, šī gada augustā konstatēti mēģinājumi ar nepareizu preces kodu deklarēt un no Baltkrievijas ievest 22 080 kg koksnes briketes, 22 800 kg lietotus sliežu ceļu gulšņus no koka, kā arī naglas.

Sankciju apiešanas mēģinājums, deklarējot preces ar neatbilstošu kombinētās nomenklatūras kodu, konstatēts 2022. gada 3. un 17. augustā muitas kontroles punktos uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, veicot kravas muitas fizisko kontroli un skenēšanas attēlu analīzi. Lietas materiāli nodoti VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldei lēmuma pieņemšanai par kriminālprocesu uzsākšanu.

Sankcijām pakļauto preču sarakstā iekļautas vairākas preču grupas, kuras liegts ievest no Baltkrievijas, tostarp visa koksne un tās izstrādājumi, mēslošanas līdzekļi, jaunas riepas, naftas produkti, cements, cementa, betona, akmens izstrādājumi, dzelzs un tērauds izstrādājumi​.

Kopš 2022. gada 28. marta, kad tika sākts apkopot datus attiecībā uz sankciju risku novēršanu, līdz jūlija beigām Latvijā noraidītas 2073 kravas un reģistrēti 1238 iespējami sankciju pārkāpumi. VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde ir uzsākusi 32 kriminālprocesus par Starptautisko organizāciju un Latvijas Republikas noteikto sankciju pārkāpumiem, pamatojoties uz Krimināllikuma 84.pantu.

Vēršam uzmanību, ka sankcijas attiecībā uz preču pārvietošanu (gan ievešanu, gan izvešanu) ir jāievēro gan juridiskajām, gan fiziskajām personām, tādēļ aicinām laikus pārliecināties par aktuālajiem preču pārvietošanas nosacījumiem, izmantojot Integrētā tarifa vadības sistēmu (sadaļa TARIC > Pasākumi > Preces kodam).

Vispārīga informācija par sankcijām pieejama Ārlietu ministrijas tīmekļvietnes apakšsadaļā “Sankcijas”. Iesakām izmantot arī rīku – sankciju meklēšanas karti https://www.sanctionsmap.eu/#/main, kurā atrodamas uz katru valsti attiecināmās sankcijas personām, precēm utt.

Aktuālā informācija par sankcijām pieejama arī VID tīmekļvietnes sadaļā “Muita / Noteikumi / Ierobežojumi un aizliegumi preču pārvietošanai / Sankcijas”, kā arī zvanot uz VID Konsultatīvo tālruni 67120000 un izvēloties sarunas tēmu „Muita”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI