DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. augustā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

VID aiztur narkotisko vielu kontrabandistu un izplatītāju grupējumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

2022. gada jūnijā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas darbinieki, veicot virkni operatīvo pasākumu un procesuālo darbību, kā arī sadarbojoties ar ārvalstu tiesībaizsardzības iestādēm, aizturēja sešas personas, no nelikumīgas aprites Latvijas teritorijā izņemot vairāk nekā 1,2 kg un ārvalstīs - vairāk nekā 1,8 kg kokaīna.

2022. gada maijā tika saņemta informācija, ka organizētās noziedzīgās grupas dalībnieki, šķērsojot Latvijas robežu, iespējams, gatavojas ievest Latvijā narkotiskās vielas lielā apjomā. Pārbaudot saņemto informāciju, muitas kontrolei tika novirzīta automašīna, kurā atradās 1976. gadā dzimis Latvijas Republikas pilsonis, par kuru radās aizdomas, ka persona savā ķermenī varētu pārvadāt apritē aizliegtās vielas.

Personu nogādāja medicīnas iestādē, kur tika noskaidrots, ka tās ķermenī atrodas norītas 43 polimēra materiāla kapsulas, kurās atradās narkotiskā viela kokaīns ar kopējo daudzumu      235 g. Par konstatēto faktu tika uzsākts kriminālprocess, un personai tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Turpinot izmeklēšanas darbības, 2022. gada jūnijā VID Nodokļu un muitas policijas darbinieki kriminālprocesa ietvaros Rīgā un Rīgas reģionā veica vairākas kratīšanas. To laikā aizturēja piecas personas un no nelikumīgas aprites izņēma lielu daudzumu narkotiskās vielas - kokaīnu, kas bija safasēts īpašās kapsulās, kuras personas bija pārvietojušas pāri Eiropas valstu robežām, tās norijot.  Kratīšanu laikā kopumā tika izņemts kokaīns vairāk nekā 1,2 kg, skaidra nauda 29 650 eiro, digitālie svari, personu apliecinošie dokumenti, piecas vieglās automašīnas, kā arī  mobilie telefoni un datori. Kriminālprocesa ietvaros izņemtajiem transportlīdzekļiem un skaidrajai naudai uzlikti aresti.

Tiesa trim personām, tai skaitā organizētās noziedzīgās grupas organizatoram - 1995. gadā dzimušai personai, piemēroja drošības līdzekli - apcietinājums, savukārt pārējās personas ir atzītas par aizdomās turētajām un tām piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka aizdomās turētajiem, kas nodarbojās ar narkotisko vielu kontrabandu no Dienvidamerikas (Franču Gviānas) uz Latviju un citām Eiropas Savienības valstīm, bijis noteikts lomu sadalījums. Šim nolūkam tika vervēti Latvijas Republikas pilsoņi, kuru uzdevums bija, norijot narkotisko vielu kapsulas, tās nogādāt no Franču Gviānas uz Franciju, Latviju un citām Eiropas valstīm.

Kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 190.1 panta trešās daļas, 195.panta trešās daļas, 253.panta otrās daļas, 253.1 panta trešās daļas un 281.panta otrās daļas.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiks sniegta.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI