DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Marija Golubeva Prāgā: jādara viss, lai novērstu trešo valstu iejaukšanos demokrātiskajos procesos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Demokrātija ir viena no pamatvērtībām, uz kuru balstīta Eiropas Savienība. Jādara viss, lai novērstu trešo valstu iejaukšanos demokrātiskajos procesos,” pirmdien, 11.jūlijā, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Marija Golubeva Čehijas galvaspilsētā Prāgā notiekošās Eiropas Savienības dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksmes (COSAC) laikā. M.Golubeva norādīja, ka nepieciešama mērķtiecīga rīcība, lai aizsargātu politisko partiju integritāti no trešo valstu slēptā finansējuma, ietekmējot vēlēšanu procesu.

Latvijas un Lietuvas Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji sagatavoja paziņojumu par nepieciešamību novērst ārvalstu iejaukšanos demokrātiskajos procesos Eiropas Savienībā. Kopumā 20 Eiropas Savienības dalībvalstu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji parakstīja Latvijas un Lietuvas Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju sagatavoto paziņojumu. Paziņojumu parakstīja arī divu Eiropas Savienības kandidātvalstu - Ukrainas un Moldovas –, kā arī Gruzijas kolēģi.

Trešo valstu, īpaši Krievijas, mēģinājumi iejaukties demokrātiskajos procesos Eiropā ir pietiekami dokumentēti, pausts parlamentāriešu sagatavotajā paziņojumā. Tiek lēsts, ka Krievijas centieni destabilizēt demokrātiskos procesus Eiropas Savienībā turpināsies. Ārvalstu iejaukšanās un dezinformācijas mērķis ir degradēt un graut uzticību vēlēšanu sistēmai un demokrātiskajiem procesiem Eiropas Savienībā un tās dalībvalstīs, minēts paziņojumā.

Paziņojumā Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji aicina Eiropas Komisiju paātrināt Eiropas Demokrātijas rīcības plāna ieviešanu, lai stiprinātu Eiropas Savienības demokrātisko valstu noturību pret ārvalstu iejaukšanos. Eiropas Komisija tiek aicināta arī izstrādāt atbilstošu tiesisko regulējumu, veikt slēptā finansējuma analīzi un iesniegt priekšlikumus, lai novērstu nepilnības, kas pieļauj necaurspīdīgu politisko partiju finansēšanu no trešo valstu avotiem.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja šajās dienās uzturas darba vizītē Čehijā, kur piedalās Eiropas Savienības dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksmē, ko ik pusgadu rīko Eiropas Savienības Padomes prezidējošā valsts. Šoreiz sanāksmes dienaskārtībā ir jautājumi par Čehijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē prioritātēm un esošajiem izaicinājumiem mediju brīvības un demokrātijas procesos Eiropas Savienībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI