DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU pirmoreiz notiks Eiropas Tehnoloģiju universitātes partneru sanāksme

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) 160. jubilejas nedēļā pirmoreiz Rīgā tiksies jaunveidojamās Eiropas Tehnoloģiju universitātes (EUt+) partneri – astoņas universitātes, kas apvienojušās aliansē, lai Eiropā izveidotu pilnīgi jaunu starptautiski konkurētspējīgu tehnisko universitāti, kas piedāvās inovatīvu studiju saturu un vienotu Eiropas grādu. Tikšanās laikā partneruniversitātes apspriedīs jautājumus par studentu mobilitāti, studiju programmu veidošanu, universitāšu sadarbību ar industriju, kā arī notiks paneļdiskusija par ētiku inovāciju veidošanā.

EUT+ tiek veidota jo pasaulē saasinās augstākās izglītības iestāžu konkurence, tāpēc Eiropas universitātes, izvērtējot savas nākotnes iespējas, apvienojas aliansēs un veido kopējas augstākās izglītības iestādes, lai varētu piedāvāt konkurētspējīgu saturu un ar savu piedāvājumu piedalīties globālajā izglītības tirgū.

EUt+ veido RTU, Darmštates Lietišķā zinātņu universitāte, Dublinas Tehnoloģiskā universitāte, Kartahenas Politehniskā universitāte, Kipras Tehnoloģiju universitāte, Klužas-Nopokas Tehniskā universitāte, Sofijas Tehniskā universitāte un Truā Tehnoloģiju universitāte. Konsorcijs ir izvēlējies mērķi izveidot nevis elitāru, bet gan iekļaujošu augstākās izglītības apvienību, kur ikviens spējīgs cilvēks iegūst augstāko izglītību inženierzinātnēs. Ilgtermiņā konsorcijs sevi redz kā federatīvu veidojumu, kura dalībnieki ir integrējušies samērā cieši – konsorcijs ir viena juridiskā persona, kurai ir vienotas finanses un vienoti studiju un zinātnes procesi. Patlaban notiek darbs pie kopēju studiju programmu izveides un zinātniskā procesa koordinēšanas.

Tiekoties darba sanāksmē Rīgā, EUT+ universitāšu vadība apspriedīs jauno studiju programmu saturu un vienotā Eiropas studiju grāda izvedi. Jaunais grāds tiek veidots piecos tematiskajos klasteros – būvniecībā, nākamās paaudzes telekomunikācijās, ražošanas inženierijā, mehānikā un arhitektūrā. Tā nav tikai kopēju studiju programmu veidošana, bet gan pilnīgi jauna koncepta – nākamās paaudzes studiju programmas, kur ir pilnīgi jauns saturs, kas balstās uz caurviju kompetencēm, sadarbību ar industriju, pašu studentu studiju karšu izveidi, ētiku, iekļaujošiem principiem, sociālo dimensiju, ilgtspēju.

Tā kā gan pati jaunveidojamā universitāte, gan studiju programmas ir uzskatāmas par inovāciju, EUT+ partneri Rīgas sanāksmē vēlas apspriest inovāciju ētiskos aspektus, tāpēc 29. jūlijā plkst. 13.30 notiks paneļdiskusija «Ētiskas un atbildīgas inovācijas». Diskusijā ētiskie aspekti tiks apspriesti no juridiskā, ekonomiskā, kā arī valsts institucionālā aspekta.

EUT+ apspriede Rīgā ir konsorcija kārtējā ikmēneša sanāksme, jo katru mēnesi partneruniversitātes tiekas vienā no astoņām universitātēm. Rīgā ieradīsies aptuveni 100 viesu no EUT+ dalībuniversitātēm – rektori, kā arī EUT+ iesaistītais personāls. 1. jūlijā viesi piedalīsies arī RTU 160. jubilejas pasākumā Mežaparkā, kur paredzēts gan tradicionālais RTU Lielais izlaidums, gan svētku koncerts un RTU zinātnieku un studentu izstrādāto produktu un prototipu izstāde.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI