DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Zanda Kalniņa-Lukaševica: Krievija pārtiku izmanto kā kara ieroci

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2022. gada 12. jūnija līdz 15. jūnijam Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica Ženēvā piedalās Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) 12. Ministru konferencē. Saistībā ar to 12. jūnijā Ženēvā notika Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksme Kopējās tirdzniecības politikas jautājumos.

Pirms PTO 12. ministru konferences atklāšanas parlamentārā sekretāre piedalījās Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieka Valda Dombrovska sasauktā un vadītā pasākumā Ukrainas atbalstam. Kopējā paziņojumā 57 PTO dalībvalstis pauda solidaritāti Ukrainai un apņēmās sniegt atbalstu tās eksportam un rekonstrukcijai. Uzrunu pasākumā sacīja Ukrainas ekonomikas ministra vietnieks  tirdzniecības pārstāvis Tarass Kačka (Taras Kachka).

PTO 12. ministru konferenci atklāšanas dienā notika diskusija par šī brīža problēmām un izaicinājumiem, ar kuriem saskaras daudzpusējā tirdzniecības sistēma. Īpaši tika izcelts pārtikas nodrošinājuma jautājums, kas aktualizējies Krievijas agresijas Ukrainā rezultātā. Šobrīd Krievijas agresijas dēļ un Krievijas mērķtiecīgi īstenotās Ukrainas ostu blokādes dēļ tiek kavēts 20 miljonu tonnu graudu eksports no Ukrainas, kas ir aptuveni 300 lieli graudu transporta kuģi. ES šobrīd sniedz maksimālo atbalstu Ukrainai, lai vismaz daļa no graudiem varētu tikt eksportēti pa zemes ceļiem, kā arī tiek meklēts starptautisks risinājums Odesas ostas drošības garantēšanai.

Krievijas brutālais un ciniskais iebrukums Ukrainā rada necilvēcīgas ciešanas Ukrainas cilvēkiem, rupji pārkāpj starptautisko tiesību pamatus un rada visnopietnāko drošības krīzi Eiropā kopš Otrā pasaules kara. Šim karam ir milzīga ietekme arī uz starptautisko tirdzniecību, piegāžu ķēdēm un pārtikas nodrošinājumu. Krievija bloķē Ukrainas ostas, piesavinās tās graudu krājumus, kā arī ir iznīcinājusi jau vismaz 6 lielas graudu krātuves. Krievija pārtiku izmanto kā kara ieroci un ir radījusi šo globālo pārtikas krīzi,” sesijā akcentēja parlamentārā sekretāre.

Z. Kalniņa- Lukaševica, uzrunājot ministru konferenci, uzsvēra, ka tūlītēja prioritāte ir atjaunot Ukrainas rūpniecību, īpaši tās lauksaimniecības nozari un stiprināt Ukrainas eksporta kapacitāti, lai nepadziļinātu pasaules pārtikas krīzi. Līdz ar citu ES dalībvalstu pārstāvjiem parlamentārā sekretāre pauda, ka ir svarīgi PTO ietvarā nepieļaut pārtikas preču eksporta ierobežojumu ieviešanu un saglabāt atvērtus tirgus.

Svētdien, 12. jūnijā notikušajā ES Ārlietu padomē tirdzniecības jautājumus ES dalībvalstu pārstāvji pauda atbalstu Eiropas Komisijas darbam būtiskajos PTO 12. ministru konferences darba kārtības jautājumos. Dalībvalstis uzsvēra, ka organizācijas uzticamībai un nākotnei ir svarīgi panākt konkrētus lēmumus jautājumos par organizācijas reformu un tās ieguldījumu Covid-19 pandēmijas novēršanā, zivsaimniecības kaitīgo subsīdiju atcelšanu, kā arī rast risinājumu pārtikas nodrošinājuma krīzei.

Informācijai

PTO ir starptautiska organizācija, kura izveidota 1995. gadā ar mērķi veicināt starptautisko tirdzniecību un regulēt tirdzniecības attiecības starp tās dalībvalstīm. PTO apvieno 164 dalībvalstis, aptverot vairāk nekā 95 % no visas pasaules tirdzniecības. Latvija ir PTO dalībvalstis kopš 1999. gada. Vairāk par PTO https://www.mfa.gov.lv/lv/pasaules-tirdzniecibas-organizacija-pto

Ministru konference notiek reizi divos gados, un tā ir galvenā PTO lēmējinstitūcija. PTO 12. Ministru konferenci sākotnēji bija plānots noturēt 2020. gada jūnijā Nursultanā, Kazahstānā, taču Covid-19 izplatības dēļ tā vairākkārt tika pārcelta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI