DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks uzsver nepieciešamību pēc lielākas sabiedroto klātbūtnes Latvijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

7. un 8. jūnijā aizsardzības ministrs Artis Pabriks Reikjavīkā, Islandē, piedalījās Ziemeļu grupas dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē, kur ar kolēģiem diskutēja par reģionālo drošību Ziemeļeiropā, fokusējoties uz palīdzību Ukrainai un Krievijas izvērstā kara Ukrainā ietekmi uz globālo un reģiona valstu drošību.

Tikšanās laikā ministri nosodīja Krievijas agresīvo rīcību, kas ik dienu turpina nest iznīcību Ukrainas cilvēkiem, un rada draudus visai Eiropai, kā arī apliecināja, ka turpinās atbalstīt Ukrainu cīņā pret brutālo Krievijas agresiju.

“Ukraina šobrīd cīnās par visas Eiropas drošību un vērtībām, tāpēc es aicināju kolēģus palielināt palīdzības sniegšanas apjomu un ātrumu. Turklāt papildus militārajai palīdzībai mums ir jāsniedz atbalsts Ukrainai labības eksportam un jādod iespēja tuvināties Eiropai, piešķirot tai Eiropas Savienības kandidātvalsts statusu pēc iespējas ātrāk,” norādīja A. Pabriks.

Savukārt attiecībā uz gaidāmo NATO samitu, kas no 28. līdz 30. jūnijam notiks Madridē, Spānijā, tiek sagaidīta būtiska alianses atturēšanas  un aizsardzības politikas stiprināšana.

“Diskutējot par šo jautājumu, uzsvēru nepieciešamību pēc lielākas pastāvīgas sabiedroto klātbūtnes Latvijā un aicināju lemt par NATO paplašinātās klātbūtnes daudznacionālās kaujas grupas palielināšanu līdz brigādes līmenim,” sanāksmē pārrunāto atklāja A. Pabriks.

Aizsardzības ministrs vēlreiz apsveica Zviedriju un Somiju ar lēmumu pievienoties NATO valstu saimei un aicināja kolēģus strādāt, lai pēc iespējas ātrāk ratificētu abu valstu pievienošanos un nodrošinātu Zviedrijas un Somijas raitu iekļaušanos NATO politiskajos un militārajos procesos.

Jau vēstīts, ka šonedēļ, no 6. līdz 10. jūnijam, aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzturas darba vizītē Reikjavīkā, Islandē, lai piedalītos Ziemeļu grupas dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē un pārrunātu Latvijas-Islandes divpusējās sadarbības jautājumus.

Ziemeļu grupa ir neformāls sadarbības forums, kurā ietilpst Ziemeļvalstis, Baltijas valstis, Vācija, Polija, Nīderlande un Lielbritānija, un tās vieno mērķis attīstīt kopīgus sadarbības projektus aizsardzības jomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI