DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Profesionālajā izglītībā tiek ieviesta absolventu monitoringa sistēma

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar šodien Ministru kabinetā lemto, sākot ar šo gadu profesionālajā izglītībā tiek ieviesta absolventu monitoringa sistēma.

Pirmie dati par profesionālās izglītības iestāžu 2018. gada absolventu gaitām pēc mācību beigšanas tiks ievietoti Latvijas Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS) un atvērto datu portālā data.gov.lv līdz šī gada 30. jūnijam. Datu par 2019. gada absolventiem publicēšana tiek plānota līdz š. g. beigām, turpmāk tas tiks darīts katru gadu, paredzot sekot absolventu gaitām 10 gadus pēc profesionālās izglītības iestādes absolvēšanas.

Absolventu monitorings ir sistēmiska datu un informācijas uzkrāšana, ar mērķi analizēt augstāko vai profesionālo izglītību ieguvušu cilvēku nodarbinātības un sociālos rādītājus, kā arī karjeras izaugsmi un konkurētspēju darba tirgū. Informācija par absolventu rezultātiem darba tirgū ļauj novērtēt viņu prasmju un zināšanu atbilstību darba tirgus prasībām, kā arī tautsaimniecības vajadzībām kopumā. Šāda informācija ļauj novērtēt gan profesionālās izglītības, gan augstākās izglītības kvalitāti un palīdz izglītības iestādēm pilnveidot izglītības piedāvājumu. Vienlaikus absolventu monitorings izgaismo, cik lielā mērā izglītības iestāžu absolventi var baudīt taisnīgu un vienlīdzīgu attieksmi darba tirgū neatkarīgi no viņu vecuma, dzimuma vai ģeogrāfiskās piederības.

Kopš 2019. gada Latvijā tiek veikts absolventu monitorings augstākajā izglītībā, kad tika sagatavoti un publicēti dati par 2017. gada augstākās izglītības absolventu darba gaitām gadu pēc studiju beigšanas.

Lēmums par profesionālo izglītības iestāžu absolventu tālāko gaitu monitoringu, ir būtisks solis, kas ļaus gūt pilnvērtīgu un kompleksu ieskatu Latvijas jauno profesionāļu dzīves kvalitātē, attiecīgi nodrošinot datos balstītu lēmumu pieņemšanu saistībā ar izglītību un nodarbinātību indivīda, izglītības iestādes, pašvaldības, reģionālā un valsts līmenī.

Profesionālās izglītības absolventu monitoringa dati tiks publicēti Latvijas atvērto datu portālā (data.gov.lv), kā arī Valsts izglītības informācijas sistēmas publiskajā portālā, kur jau ir pieejams augstākās izglītības absolventu monitoringa rīks.

Par absolventu monitoringa sistēmas darbību atbildīgās institūcijas ir Izglītības un zinātnes ministrija un Ekonomikas ministrijas Centrālā statistikas pārvalde.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI