DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. maijā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Bīstamo un apkārtni degradējošo būvju nojaukšana LVM apsaimniekotajā teritorijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajā teritorijā ik gadu veic būvju demontāžu, kuras nav lietderīgas uzņēmuma saimnieciskajai darbībai vai degradē apkārtējo vidi.

“Latvijas zeme un meži joprojām satur dažādu vēsturisko mantojumu. Pussagruvušas Padomju armijas militārās celtnes, neapdzīvotas un pilnībā nolietojušās dzīvojamās un saimniecības ēkas, kā arī dažādi bīstami objekti – akas, šahtas, pagrabi – ir ne tikai bīstami sabiedrībai, degradē apkārtējo dabas ainavu, bet arī aizņem vietu uz zemes, kur varētu audzēt un kopt nākotnes mežu,” skaidro LVM Nekustamo īpašumu pārvaldes vadītājs Valdis Kalns.

Visbiežāk demontāžas darbi tiek veikti iepirkuma procedūras ietvaros, nolīgstot demontāžas pakalpojumus. Taču atsevišķos gadījumos veikt iepirkumu nav nepieciešams. LVM nereti rīko izsoles par tiesībām veikt būvju demontāžu, jo darbu laikā iegūtie būvgruži un armatūras materiāls ir otrreiz pārstrādājami, un samērā bieži kompensē demontāžas darbu veicēju izmaksas vai pat pieļauj nosolīt maksājumu par tiesībām veikt demontāžu.

Šādi sekmīgi piemēri, kad LVM nav bijis jāmaksā par būvju nojaukšanas darbiem, ir Tīsu raķešbāze Lielplatones pagastā un Kuldīgas dzelzsbetona rūpnīca.

Lai palielinātu apsaimniekojamās meža platības, 2021. gadā LVM investēja 0,7 miljonus eiro zemju iegādei. Aizvadītajā gadā uzņēmums iegādājās 29 nekustamos īpašumus ar kopējo platību 190,3 hektāri. Kopumā Zemesgrāmatā pērn reģistrēti 342,2 hektāri zemju, tajā skaitā daļa no objektiem, kas tika iegādāti 2020. gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI