DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. maijā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Parlaments apstiprina ievedmuitas atcelšanu Ukrainas eksportam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien Eiropas Parlaments atbalstīja lēmumu uz gadu atcelt ES ievedmuitas nodokļus gadu visam Ukrainas eksportam, lai atbalstītu valsts ekonomiku.

Pagaidu tirdzniecības liberalizācija apstiprināta ar 515 balsīm, 32 deputātiem balsojot pret un 11 atturoties. Tā ir Eiropas Savienības atbilde uz Krievijas uzsāktā kara dēļ apgrūtinātajām Ukrainas tirdzniecības iespējām. Ar steidzamības kārtā pieņemtajiem pasākumiem uz vienu gadu tiks pilnībā atcelti ievedmuitas nodokļi rūpniecības ražojumiem, augļiem un dārzeņiem, kā arī antidempinga maksājumi un aizsargpasākumi tērauda importam.

“Pretojoties Krievijas agresijai, Ukraina cīnās ne tikai par savu, bet arī par visas Eiropas brīvību un drošību. Tāpēc mums jāatbalsta Ukraina ar visiem mūsu rīcībā esošajiem līdzekļiem: ne tikai ieročiem un sankcijām, bet arī, lietojot tirgus ietekmi. Atbalsts Ukrainai nebeidzas kaujas laukā; mums jārūpējas arī par to, lai Ukrainas ekonomika saglabātu noturību un konkurētspēju.

Īstenojot šos unikālos tirdzniecības liberalizācijas pasākumus, mēs apliecināsim, ka mūsu atbalsts Ukrainai ir absolūts, nelokāms un neatgriezenisks. Slava Ukrainai!", teica pastāvīgā ziņotāja Ukrainas jautājumos Sandra Kalniete (EPP, Latvija).

Konteksts

Attiecības starp ES un Ukrainu regulē Asociācijas nolīgums. Padziļinātā un visaptverošā brīvās tirdzniecības zona, uz kuru attiecas nolīgums, kopš 2016. gada Ukrainas uzņēmumiem nodrošina preferenciālu režīmu attiecībā uz piekļuvi ES tirgum.

ES ir Ukrainas vissvarīgākā tirdzniecības partnere ‑ 2021. gadā vairāk nekā 40 % no Ukrainas kopējā eksporta nonāca Eiropas Savienībā. Savukārt Ukraina ir Eiropas Savienības 15. lielākais tirdzniecības partneris - aptuveni 1,2 % no ES kopējās ārējās tirdzniecības ir ar Ukrainu.

Turpmākie soļi

Pasākumu piemēros nākamajā dienā pēc tā publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI