DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Parlamentārā sekretāre pārrunā ar ASV Amerikas Ebreju komitejas delegāciju starptautisko atbalstu Ukrainai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 27. aprīlī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica tikās ar Amerikas Ebreju komitejas (American Jewish Committee  AEK) delegāciju, kas ieradusies Latvijā, lai atzīmētu AEK Centrāleiropas biroja darbības piecu gadu jubileju. Delegāciju vada AEK prezidente Hariete P. Šleifere (Harriet P. Schleifer) un Centrāleiropas biroja direktora pienākumu izpildītājs Sebastians Rejaks (Sebastian Rejak).

Tikšanās laikā tika pārrunāta Krievijas agresija pret Ukrainu. Z. Kalniņa-Lukaševica informēja par Latvijas nostāju un soļiem, vēršoties pret agresoru valsti, kā arī par Ukrainai sniegto atbalstu. Parlamentārā sekretāre īpaši uzsvēra starptautiskās sabiedrības solidaritātes nozīmi, turpinot sniegt visa veida palīdzību Ukrainai, kā arī nostājoties pret Krieviju gan dažādos starptautisko organizāciju formātos, gan pastiprinot sankcijas.

Mums nepieciešams turpināt visa veida atbalstu Ukrainai, ieskaitot politisko, finanšu, humāno un militāro palīdzību, lai Ukraina uzvarētu šo karu, norādīja Z. Kalniņa-Lukaševica. Tāpat arī jau tagad nepieciešams mobilizēt resursus Ukrainas atjaunošanai, lai novērstu kara radītos postījumus tās infrastruktūrai un ekonomikai. Arī AEK delegācijas pārstāvji stingri nosodīja Krievijas agresiju Ukrainā, īpaši atzīmējot solidaritātes un demokrātisko vērtību noturības nozīmi, lai pretotos Krievijas rīcībai.

“Sankcijas nepieciešams turpināt, līdz karš ir apturēts, Krievijas karaspēks izvests, Ukrainas teritoriālā integritāte atjaunota, kā arī atrisināts jautājums par reparācijām,” sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica. Parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka Krievija ir radījusi milzu zaudējumus Ukrainas civilajai infrastruktūrai un tai būs jāmaksā par Ukrainas rekonstrukciju.  

Liela uzmanība sarunā tika veltīta Latvijas un ASV sadarbībai, īpaši drošības un ekonomikas jomās. Parlamentārā sekretāre uzsvēra ASV lomu Baltijas valstu drošības stiprināšanā un nepieciešamību lemt par pastāvīgu NATO spēku klātbūtni Latvijā. Tāpat arī tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar enerģētisko drošību un Latvijas nolūku izbūvēt sašķidrinātās gāzes termināli.  

Tikšanās laikā tika pārrunāti arī Latvijas un AEK sadarbības jautājumi. AEK delegācija atzinīgi novērtēja Latvijas paveikto holokausta piemiņas veicināšanā un cīņā pret antisemītismu. H.P. Šleifere pauda pateicību par Latvijas  pieņemto likumu par labas gribas atlīdzību Latvijas Ebreju kopienai par okupācijas režīmu darbības rezultātā zaudētajiem holokaustā bojāgājušo bezmantinieku īpašumiem.

Informācijai

AEK ir viena no pasaules vadošajām ebreju organizācijām, kas ir dibināta 1906. gadā ASV, lai aizstāvētu ebreju intereses un veicinātu izpratni par ebreju vēsturi un aktuālajiem jautājumiem. AEK ir izveidotas vairākas reģionālās pārstāvniecības, tostarp Centrāleiropas birojs Varšavā, kas sadarbojas ar sešām reģiona valstīm, tajā skaitā Latviju. Vizītes laikā delegācijai ir paredzētas tikšanās arī ar Valsts prezidentu, tieslietu ministru, Latvijas ebreju diasporas organizāciju pārstāvjiem, kā arī ASV un Izraēlas vēstniecību. Pēc Latvijas AEK delegācija apmeklēs Igauniju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI